Personal finance

'Energierekening kan 350 euro lager zijn door zuinig verwarmen'

Saskia van Huijgevoort • 06 november 2015 08:38 @Saskia_vanH

Opvallend is dat de meeste Nederlanders het gasverbruik in de winter veel te laag inschatten Beeld © ANP

Huishoudens kunnen tot 350 euro per jaar besparen door onder andere het huis te isoleren en de verwarming iets lager te zetten, blijkt uit onderzoek van Nuon.

Opvallend is dat de meeste Nederlanders het gasverbruik in de winter veel te laag inschatten; het overgrote deel van de ondervraagden denkt dat deze zo’n 30 procent hoger ligt dan in de zomer. In werkelijkheid verstoken we per huishouden ruim 400 procent meer. Het energieverbruik stijgt met ongeveer 25 procent.

Volgens de energieleverancier is zuinig verwarmen één van de beste opties om de rekening wat omlaag te brengen. Door de kachel wat eerder uit te zetten, vooral energiezuinige apparaten te kopen en sluipverbruik te voorkomen, is het mogelijk om 30 procent te besparen. Ook promoot Nuon het isoleren van huizen. Volgens de energieleverancier, die deze techniek zelf ook verkoopt, bespaart de maatregel vooral energie in de winter.

's Winters lastiger besparen dan 's zomers
In de donkere maanden komt de besparing vooral door isolatie en zuinig verwarmen. 's Zomers is dat knap lastig omdat dit vooral te maken heeft met hoe lang er gedoucht wordt en hoeveel warm tapwater er wordt gebruikt. Dat komt omdat dit een kwestie is van gedrag, en dat is moeilijker te veranderen, zegt de energieleverancier.

Bron • RTL Z