Personal finance

Auto verkopen? Garages staan erom te springen

Chris Koenis • 10 december 2015 21:05 @chriskoenis

Beeld ©

De grote vraag naar tweedehands auto's zorgt voor problemen bij garages die ze moeten inkopen. Slecht nieuws dus voor de dealers, maar consumenten kunnen hier stevig van profiteren.

Brancheorganisatie BOVAG en mobiliteitsinstituut RDC zien een flinke stijging in de verkoop van gebruikte auto’s. Er worden dit jaar naar schatting 1,85 miljoen occasions verhandeld, het hoogste niveau sinds 2011.

De 5500 bij BOVAG aangesloten autobedrijven en merkdealers verkochten tot en met november al meer dan 500.000 gebruikte personenauto’s. Dat is 5,3 procent meer dan vorig jaar. Overige autobedrijven verkochten bijna 505.000 occasions (+3,6 procent), terwijl de handel tussen particulieren onderling minder hard steeg, met 2,5 procent tot 696.000 stuks.

Krapte op de markt
"Er worden de laatste tijd weinig nieuwe auto’s verkocht", zegt Bas de Vos van autobedrijf MAK in RTL Z Today. "Dat betekent dat er ook weinig auto’s ingeruild worden en daardoor ontstaat er krapte op de markt. Verder hebben we te maken met een toename van de export."

Volgens De Vos verkopen leasemaatschappijen auto’s die aan het einde van een contract zitten nu vaak zelf. De Vos: "Dat maakt het voor autobedrijven weer moeilijker om aan die gebruikte auto’s te komen." Een van de oplossingen is importeren. De import van auto’s uit het buitenland is de afgelopen twee jaar bijna verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van de BOVAG.

Thumbnail

Een andere methode, zo ondervond RTL Z-verslaggever Ilan Sluis aan den lijve, is het benaderen van particulieren die hun auto online te koop zetten. Autoverkoop-websites worden daarmee intermediair tussen autobedrijf en particulier.

Zo kun je zelf je auto aanmelden op sites zoals Autotrack, Autowereld en Gaspedaal en wordt er daar vervolgens een bod uitgebracht. Wel moet je dan als consument waakzaam zijn voor tussenhandel. De kans dat een garage er op dit moment meer voor betaalt is groot.

Bekijk het hele item van Z Today hieronder terug:

 

 

Bron • RTL Z