Personal finance

'Huizenkoper betaalt 75 euro per maand te veel'

Paul le Clercq • 11 januari 2016 12:47 @Paul_le_Clercq

Beeld © RTL Z

De winstmarges van banken en andere geldverstrekkers stijgen, en daardoor betaal je bij een hypotheek van 200.000 euro per maand bruto circa 75 euro te veel, berekende Vereniging Eigen Huis.

De organisatie voor huizenbezitters baseert zich daarbij op de Eigen Huis Rentebarometer van de Universiteit van Amsterdam. De hypotheekrente lijkt absoluut gezien laag, maar de winstopslag van banken, verzekeraars en pensioenfondsen die geld lenen aan huizenkopers is tussen juni en november van afgelopen jaar bijna verdubbeld, van 0,25 procent tot 0,46 procent. Met name bij rentevastperiodes van tien jaar is sprake van een stijging.

Hypotheekrente kan omlaag
De hypotheekrente zou dus omlaag kunnen, als geldverstrekkers genoegen zouden nemen met dezelfde winstopslag als in juni vorig jaar. Omgerekend per jaar komt het bedrag dat huizenkopers meer, danwel te veel betalen uit op bruto 900 euro per jaar. Bij een looptijd van tien jaar is dat dus al 9000 euro, serieuze bedragen ook al is het bruto.

Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis geeft aan dat er geen regels zijn die voorschrijven hoe de rente die huizenbezitters moeten betalen is opgebouwd. ''Het enige dat regulerend werkt is een gezonde, concurrerende markt.'' Daar is volgens André de la Porte in dit geval geen sprake van.

''Er zijn vorig jaar wel nieuwe aanbieders bijgekomen, maar daar zitten bestaande pensioenfondsen achter'', aldus André de la Porte. ''Er is meer sprake van een verschuiving in de marktverhoudingen dat dat het aantal aanbieders veel groter is geworden.

'Banken willen geen groot marktaandeel meer'
Banken zijn volgens hem helemaal niet meer zo gebrand op de hoge marktaandelen die ze in het verleden hadden. Dat heeft te maken met de nieuwe Bazel 3-regels. Die schrijven voor dat banken meer vermogen moeten aanhouden voor leningen (dus ook hypotheken) die ze hebben uitstaan. Hypotheken worden daarbij risicovoller gezien dan voorheen.

Voor verzekeraars gelden die Bazel 3-regels niet. Daarom kunnen ze lagere tarieven bieden dan banken, maar ze gaan niet nóg lager zitten, omdat ze dan onnodig marge inleveren, geeft André de la Porte aan. Hij voegt er nog aan toe dat omdat de huizenmarkt is aangetrokken de hypotheekmarkt is gegroeid en de koek dus groot genoeg is voor iedereen. Maar ook als de woningmarkt niet was aangetrokken denkt André de la Porte niet dat de hypotheekrente lager zou zijn.

Interessant voor verzekeraars en pensioenfondsen
''Hypotheken zijn voor verzekeraars en pensioenfondsen interessante producten'', aldus André de la Porte, ''aan Nederlandse hypotheken zit weinig risico, Nederland is een betrouwbaar hypotheekland, met weinig wanbetalingen en de marges zijn veel hoger dan op staatsleningen''.

Hypotheekaanbieders kunnen niet op de hypotheek zelf concurreren, die zijn allemaal hetzelfde, iedereen moet immers aflossen, geeft André de la Porte aan. "Je kunt dus alleen op prijs concurreren, maar dat gebeurt niet of nauwelijks.''

Geen snelle oplossing
Alhoewel de tarieven in Nederland vrijwel constant boven die in de ons omringende landen liggen, ziet de Vereniging Eigen Huis niet zo een, twee, drie een oplossing. Er zouden internationale aanbieders moeten toetreden, maar dat gebeurt nog nauwelijks.

Ondertussen zit de consument met zijn rentelasten. Tussen 2008 en voorjaar 2015 betaalden huizenbezitters aan geldverstrekkers in totaal 6 miljard euro meer dan zo hoeven, aldus de Vereniging Eigen Huis.

Bron • RTL Z