Personal finance

'Slimme' trucs met je hypotheek zijn riskant

Redactie • 12 januari 2016 18:51

"Pas op met trucs om te profiteren van de lage hypotheekrente." Dat zeggen notaris Aniel Autar en Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis in RTL Z Money Talks.

"Ik zie mensen constructies bedenken die eigenlijk een vorm van legale fraude zijn," zegt notaris Autar. "Zoals je huis verkopen aan een kennis of een familielid en weer snel terugkopen. Dan ben je van je oude hypotheek af en kun je een nieuwe, lagere hypotheek afsluiten. Aan dat soort schijnconstructies werken wij niet mee."

Verhuizen
De lage hypotheekrente is veel mensen die hun rente voor lange tijd hebben vastgezet een doorn in het oog. Zij hebben vaak nog een rente van vijf procent of meer, terwijl de rente nu rond de twee procent schommelt. Als de rente nog lang vaststaat is rente middelen of de hypotheek oversluiten geen goede optie. Het oude huis verkopen en een nieuw huis kopen, waardoor de oude hypotheek vervalt, willen mensen vaak niet.

Alternatief
Een alternatieve oplossing is je huis verkopen aan een bekende, waardoor de hypotheek vervalt, en met een nieuwe, veel lagere hypotheekrente het huis vervolgens weer terugkopen. Volgens Autar mag dit niet, omdat er geen intentie is om het huis te verkopen. De bank van de oude hypotheek zou hiertegen met succes een zaak van kunnen maken. Notarissen mogen aan deze constructie niet meewerken. Autar is in ieder geval een geval bekend waarbij de constructie zelfs werd aangeraden door de bank die de nieuwe hypotheek wilde afsluiten.

Nadelen
Ook andere trucs hebben nadelen. Zo kun je je huis verhuren, wat vaak niet mag. De bank kan dan de hypotheek opzeggen. Dat kan ook gebeuren als je een paar maanden de hypotheek niet betaalt. Dat levert echter wel een BKR-notering op, wat het afsluiten van een nieuwe hypotheeklening kan belemmeren. Autar: "Wat je wel altijd kunt doen is kijken of er in de hypotheekvoorwaarden een regel staat waar je eventueel gebruik van kunt maken. Alle voorwaarden zijn verschillend."

Hans André de la Porte is heel terughoudend als het gaat om 'slimme trucs'.  "Experimenteer niet met je eigen huis, want het kan vreselijk misgaan. Wij kennen voorbeelden dat de koop-en-verkoopconstructie niet lukte, omdat de koper overleed, of omdat degene die het huis had verkocht geen nieuwe hypotheek meer kreeg."

Vanavond in Money Talks gaan we nog dieper in op de huizen-en hypothekenmarkt. Zit jij vast aan een té hoge hypotheek, of ben je van plan een huis te gaan kopen? Kijk dan vanavond naar Money Talks op RTL Z om 21:30.