Personal finance

Belastingdienst: geen inkomstenbelasting smartengeld MH17

15 januari 2016 17:23

Tijdens een herdenking van de ramp met MH17 hebben mensen zonnebloemen bij zich. Beeld © ANP

Nabestaanden van MH17-slachtoffers hoeven geen inkomstenbelasting te betalen over de schadevergoeding die zij krijgen van Malaysia Airlines.

Een woordvoerder van de Belastingdienst laat aan RTL Z weten dat al eerder was besloten geen inkomsten belasting te heffen op het voorschot en dat dit ook zal gelden voor de totale schadevergoeding die nabestaanden krijgen. Zij hebben daar onlangs een brief over gekregen. 

Wel telt de schadevergoeding mee bij de belasting die ze moeten betalen over hun vermogen. Nabestaanden die vorig jaar meer dan 21.330 euro aan vermogen hadden, betalen over het bedrag boven dit zogeheten heffingsvrij vermogen 4 procent belasting in box 3 bij de belastingaangifte. Dit jaar ligt de grens op 24.437 euro. 

Definitieve schadevergoeding
Nabestaanden hebben al een voorschot van Malaysia Airlines gehad, de hoogte van de definitieve schadevergoeding moet nog worden vastgesteld. Of de belastingvrijstelling ook zal gelden voor andere schadevergoedingen, hangt af van het soort schade dat vergoed wordt. Behalve de schadevergoeding van de vliegtuigmaatschappij hebben nabestaanden ook andere claimprocedures gestart. 

Zo ligt er een claim van liefst 900 miljoen dollar bij rebellenleider Igor Strelkov, die ten tijde van het neerhalen van het passagierstoestel boven Oost-Oekraïne een van de leiders van pro-Russische separatisten in het gebied was.

Meer op rtlnieuws.nl:
Onderzoeksraad buigt zich over Russische informatie MH17

 

Bron • RTL Z