Personal finance

Zo checkt de Staatsloterij of je niet fraudeert voor de extra trekking

Carien ten Have • 23 mei 2017 15:43 @carienth

Archieffoto. Beeld © ANP

Zaterdag vindt de extra trekking van de Staatsloterij plaats. 2,5 miljoen mensen hebben zich daarvoor aangemeld. Maar hoe weet de Staatsloterij of je wel écht loten kocht in de tijd dat de loterij niet eerlijk was over je winkans? Vijf vragen.

Controleert de Staatsloterij op fraude?

Ja, dat is waarschijnlijk gebeurd toen je je aanmeldde voor de extra trekking. De Staatsloterij heeft je toen om een aantal gegevens gevraagd: bijvoorbeeld je geboortedatum en naam, maar ook hoe vaak je hebt meegespeeld, en of je nog bewijs daarvan hebt.

Die gegevens heeft de Staatsloterij vervolgens naast hun abonneebestand gelegd. Daarmee konden ze een deel van de aanmeldingen controleren. Maar niet allemaal. Mensen die hun loten altijd in de winkel kochten zijn moeilijker te controleren, er is namelijk geen bewijs dat je ooit een lot kocht.

Meer op rtlz.nl:
2,8 miljoen mensen doen mee aan extra trekking Staatsloterij

Hoe checken ze die mensen dan?

Er zijn nog een paar controlestappen. De Staatsloterij controleert bijvoorbeeld ook je leeftijd. Om mee te spelen met extra trekking moet je toen wel 18 jaar of ouder zijn geweest. Dat betekent dat je geboren bent voor 1 mei 1990. Iemand die niet aan de leeftijdsgrens voldoet, kan dus ook geen loten krijgen.

"Die aanvragen voor de extra trekking zijn dan ook afgewezen", aldus een woordvoerder.

En dan?

Volgens een woordvoerder is er bijvoorbeeld gekeken naar je bankrekeningnummer. Op dat rekeningnummer kan maar een iemand zich inschrijven. Ook kijkt de Staatsloterij naar het IP-adres waarmee is aangemeld, zodat er niet vanaf een locatie plotseling 100 aanmeldingen binnenkomen. Dat zou kunnen duiden op fraude. Maar ook met deze checks is het nog niet waterdicht.

Bij RTL Z zijn twee gevallen bekend van mensen die meerdere loten hebben gekregen, nadat ze zich met verschillende e-mailadressen hebben ingeschreven. De Staatsloterij zegt in een reactie dat dat niet zou moeten kunnen. "Bij de aanmeldingen controleren we op mogelijke fraude, en hebben we ook de klantenservice laten bellen als er twijfel was. Waar het kon hebben we maatwerk geregeld, en waar mogelijk hebben we geblokkeerd."

Dus helemaal zeker weet de Staatsloterij niet of ik ooit mee heb gedaan?

Dat klopt. Afgesproken is dat de extra trekking realistisch en praktisch uitvoerbaar zou blijven. Dat betekent dat de Staatsloterij niet van iedereen afzonderlijk kan nagaan of ze ook echt hebben meegespeeld tussen 2000 en 2007, of met de Koninginnedagtrekking in 2008.

Dat kost simpelweg te veel tijd. Het kan dus zijn dat je een prijs wint, terwijl je helemaal niet met de Staatsloterij hebt meegespeeld "Het gaat om vertrouwen", zegt een woordvoerder. "We hebben er bewust voor gekozen om ook mensen mee te laten doen die geen bewijs hebben dat ze ooit hebben meegespeeld. Je ontkomt er dan niet aan om zekere aannames te doen."

En als je een prijs gewonnen hebt?

Als het om een grote prijs gaat word je uitgenodigd op het kantoor. Dat gebeurt bij iedere trekking. De kans dat de prijs dan nog wordt afgewezen is heel klein. De Staatsloterij controleert of de gegevens op je bankpas, identiteitsbewijs en het lot kloppen.

Dat doen ze met twee collega’s, om te voorkomen dat er alsnog iets mis gaat. Mocht er toch nog twijfel zijn of je fraude hebt gepleegd, dan behoudt de Staatsloterij zich het recht voor om de prijs niet uit te keren. De prijs gaat dan naar een goed doel. 

Meer op rtlz.nl:

Extra trekking Staatsloterij: dit zijn de kleine lettertjes

Bron • RTL Z / Carien ten Have