Personal finance

RTL Z Huizenindex: wolken pakken zich samen

Ilan Sluis • 03 augustus 2017 14:14 @ilanrtl

Beeld © ANP

De eerste wolken pakken zich samen boven de Nederlandse huizenmarkt. De prijzen stijgen nog wel fors door, maar het aantal hypotheken en transacties stabiliseert, blijkt uit de RTL Z Huizenindex.

De RTL Z Huizenindex stabiliseertop 66 punten.

Thumbnail

 

Vijf vragen over de woningmarkt aan hoogleraar Peter Boelhouwer:

De huizenprijzen zijn al behoorlijk opgelopen. Hoeveel kunnen ze nog stijgen?

"Dat is lastig te zeggen. We zien dat die prijzen de laatste kwartalen zelfs sneller zijn gestegen. Dus in plaats van afvlakking, die je misschien zou verwachten, zie je juist het omgekeerde. En dat kan nog wel even doorgaan. Met name in de steden in de Randstad stijgen de prijzen flink. In Amsterdam vorig jaar 21 procent, het jaar daarvoor zestien. En zolang de rente nog laag is en er ontzettend veel druk op die woningmarkt is, zie ik de prijzen nog niet gaan dalen."

Thumbnail

Wat is er voor nodig om het aanbod op de woningmarkt aan te jagen?

"Het enige wat je kunt bedenken is meer woningen organiseren. De krapte op de woningmarkt blijft toenemen. Dat indexcijfer stond vorig kwartaal op 5,1. Dus gemiddeld had een koper keus uit ongeveer vijf woningen die te koop stonden. Dat is al een vol punt minder dan het eerste kwartaal. Je moet je voorstellen. Op het hoogtepunt van de crisis stond dat cijfer nog op dertig. Had je als koper dus gemiddeld keus uit dertig woningen. In Amsterdam staat de krapte-index op 2,6. In Midden-Kennemerland zelfs op 2,3. Het enige dat daar aan te doen is, is het aanbod van nieuwe woningen verhogen. Helaas zie je een tegenovergestelde ontwikkeling."

Thumbnail

Is het tekort aan nieuwbouwwoningen het probleem van de woningmarkt?

"Ja. Het aantal transacties in de nieuwbouw is met zestien procent gedaald. Je ziet het ook in de verstrekte bouwvergunningen, die zijn afgelopen kwartaal ook gestabiliseerd. We bouwen tussen de vijftig- en vijfenvijftigduizend woningen, terwijl we er tachtigduizend nodig hebben. Het CBS is met zijn bevolkingsprognose gekomen. Het blijkt dat er in een half jaar tijd vijfendertigduizend mensen bij zijn gekomen."

"Door migratie eenendertigduizend personen. De berekeningen over de bevolkingsgroei zijn veel lager. Dus ook de vraag op de woningmarkt gaat veel sneller dan we gedacht hadden. Tegelijkertijd gaat de groei van het aanbod veel langzamer dan we gewend zijn en we nodig hebben. Als dat een paar jaar doorgaat, wordt er natuurlijk een enorme druk opgebouwd."

Zie hier het hele gesprek met Peter Boelhouwer. Tekst gaat verder na video

Is de rente nog steeds de grootste bedreiging voor de woningmarkt?

"Ja, de rente is nog steeds uiterst laag. Als die rente onverhoopt gaat stijgen, zal dat een groot effect gaan hebben. Zeker naarmate die periode van lage rente nog langer duurt. Daardoor kunnen de prijzen nog een paar jaar doorstijgen.  Als je dan een renteverhoging krijgt, gaat het ongetwijfeld effect hebben. En ik heb nog geen indicaties dat dit de rente korte termijn gaat stijgen."

Dreigt er ook een grote tweedeling tussen huizenbezitters en niet-bezitters?

"Met name de starters hebben het steeds moeilijker om een huis te kopen. Ze moeten steeds meer eigen geld meebrengen. Ook zijn de huizen in een paar jaar tijd gemiddeld 60.000 euro duurder geworden. Dan is er nog een verschil tussen de Randstad-provincies en andere provincies."

"Vroeger herstelden die gelijkmatig van prijsdalingen. Nu zie je dat de Randstad veel sneller herstelt. Dus de verschillen tussen regio's nemen ook toe. Nederland bestaat uit drie woninggebieden. De Randstad, de provincies daar omheen en de regio. Dat hebben we voor de crisis nooit gezien. De vraag voor de toekomst is: gaan die andere provincies aanhaken als de Randstad stabiliseert?"

Bron • RTL Z