Personal finance

Huurprijzen buiten de Randstad schieten omhoog

Matthias Pauw • 03 augustus 2017 08:00 @mattpauw

Een luchtfoto van Almere. Beeld © ANP

De huurprijzen in de vrije sector stijgen vooral keihard buiten de Randstad. In Flevoland en Groningen worden huurhuizen extreem snel duurder.

Dat blijkt uit onderzoek van huursite Pararius, daarbij is gekeken naar huurhuizen van meer dan 710,68 per maand. Voor de duidelijkheid: het gaat om nieuwe verhuren, niet om bestaande huurcontracten.

De rek is eruit

In de Randstad, vooral in Noord- en Zuid-Holland, lijkt de rek er aardig uit. Gemiddeld stegen de huren daar op jaarbasis met 4,7 procent. In de provincie Utrecht was nog wel een stijging van bijna 9 procent te zien, in de andere twee Randstadprovincies werd een stijging van zo'n 3 procent gemeten.

Daar liggen de huurprijzen dan ook al bijzonder hoog. In Noord-Holland betaal je voor een vierkante meter gemiddeld ruim 20 euro per maand, ruim het dubbele van de prijs in provincies als Drenthe, Gelderland, Friesland en Overijssel.

Inhaalslag

Maar de gebieden buiten de Randstad zijn aan een inhaalslag begonnen. In Flevoland stegen de huren zelfs met 23,5 procent in een jaar tijd. In Groningen (+17 procent), Overijssel (+10 procent) en Limburg (+9,5 procent) ging het ook buitengewoon hard.

Volgens Pararius komt dit waarschijnlijk doordat steeds meer huurders uitwijken naar steden buiten de peperdure Randstad. Dat zorgt ervoor dat de prijzen ook elders nu toenemen.

Alternatief buiten de stad

"In gebieden waar extreme prijzen gelden is het logisch dat de rek er op een gegeven moment uit is. Dan is het huurplafond bereikt. Als de prijzen te ver afwijken van wat mensen kunnen en willen betalen, neemt de groep potentiële huurders af. Veel huurders kijken vervolgens naar alternatieven buiten de stad", aldus Pararius-directeur Jasper Groot.

In de grote steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zijn de huren in een jaar tijd vrijwel stabiel gebleven. De stad Utrecht vormt een opmerkelijke uitzondering. De prijzen in de Domstad namen toe met 7,1 procent. 

Bron • RTL Z