Personal finance

Efteling is jarig: 65 jaar lang een goudmijn

Puck Scheres • 27 mei 2017 10:13 @PuckScheres

Efteling bestaat 65 jaar Beeld © ANP

De Efteling bestaat volgende week 65 jaar. Maar bejaard en oubollig kun je het pretpark niet noemen. De Efteling prijkt al jaren bovenaan de lijstjes als best bezochte dagattractie van Nederland. Een miljardenbusiness.

Holle Bolle Gijs roept al sinds 1959 'papier hier', maar ook het pretpark zelf is een rupsje nooit genoeg. Ieder jaar breidt het park verder uit. De Efteling (het park zelf) is 72 hectare groot, maar als je het hele terrein meerekent beslaat het 276,1 hectare.

Het begon in 1933 als een sportpark, bedacht door kapelaan Rietra en pastoor De Klijn. In 1935 ging het park open met een speeltuin. In 1950 werd Stichting Natuurpark De Efteling opgericht 'om de lichamelijke ontwikkeling en ontspanning van de inwoners van Loon op Zand te vergroten.'

Thumbnail

Het kasteel van Doornroosje in 1952 (beeld: De Efteling)

Officiële opening

De Efteling opende op 31 mei 1952 officieel de deuren. Het Sprookjesbos bestond uit slechts tien sprookjes, waaronder Doornroosje, Sneeuwwitje, Langnek en Vrouw Holle. In het openingsjaar kwamen er 222.941 bezoekers die 36 eurocent betaalden voor een kaartje. In 2017 betaal je 37,50 euro voor een standaard entreekaart. En in de zomervakantie (juli/augustus) gooien ze er twee euro bovenop. Hieronder zie je de prijsontwikkeling: 

Thumbnail

Soms morren mensen dat een dagje Efteling met het gezin zo’n dure grap is. Maar als je de standaard entreeprijs van 37,50 euro vergelijkt met andere pretparken in Europa, dan is het goedkoop.

Voor Disneyland Parijs betaal je 79 euro. En wil je op dezelfde dag ook Walt Disney Studios Parijs bezoeken, dan ben je voor een dagkaart 94 euro kwijt. Voor het Deense Legoland betaal je zo'n 45 euro en in het Duitse Europa-Park kost een dagkaart 40,50 euro.  

Meer actie

De Efteling groeide sinds 1952 gestaag. Er kwamen meer sprookjes. In 1978 verwelkomde de Efteling zijn 25 miljoenste bezoeker. Maar het publiek raakte een beetje uitgekeken op het Sprookjesbos. Ze wilden meer actie.

In de jaren 80 kwamen er meer spectaculaire attracties – zoals de achtbaan de Python, schommelschip De Halve Maen en wildwaterbaan Piraña en de Bobbaan. De bezoekersaantallen groeiden weer. 

Thumbnail

De Efteling in 1988. Bezoekers staan bij 'De Trollenkoning' (beeld: De Efteling)

Logeren

In 1992 - bij het 40-jarige bestaan -  opende het Efteling Hotel. Drie jaar later zag het achttien holes tellende Efteling Golfpark het levenslicht. De Efteling boorde meer doelgroepen aan dan alleen kinderen. In 1996 werd de 60 miljoenste bezoeker verwelkomd. Vanaf 2009 kunnen gasten ook logeren in het eigen bungalowpark Efteling Bosrijk.

In de afgelopen 65 jaar hebben bijna 130 miljoen mensen het attractiepark bezocht. Vorig jaar trok de Efteling ruim 4,7 miljoen bezoekers. En in 2020 willen ze doorgroeien naar 5 miljoen mensen per jaar. En ze hopen in 2030 op 7 miljoen gasten. In onderstaande grafiek de bezoekersaantallen van de afgelopen 65 jaar:

Thumbnail

Wil de Efteling in de toekomst grote bezoekersaantallen blijven trekken, dan moet het blijven verrassen en vernieuwen. Het park investeerde daarom de afgelopen jaren 82 miljoen euro in de nieuwe en duurste familie-attractie ooit: Symbolica, Paleis der Fantasie en in het fonkelnieuwe vakantiepark Efteling Loonsche Land, dat 31 mei opengaat. In de hoop nog meer buitenlandse gasten te trekken.

190 miljoen omzet

In 2016 realiseerde de Efteling een omzet van 190 miljoen euro en een nettowinst van 14,7 miljoen euro. Een groot deel van het budget gaat op aan personeelskosten, onderhoud, maar ook aan het ontwikkelen van nieuwe attracties. Zo verslond de houten achtbaan Joris en de Draak 12 miljoen euro en kostte Baron 1898 zo'n 18 miljoen euro.

De Efteling is een goede inkomstenbron voor de regio en zo'n 85 procent van de vakantiewerkers komt uit de buurt. Maar klinkt er nu alleen lofzang tijdens dit jubileum? Nou, nee. Niet alle bewoners van Kaatsheuvel zijn blij met het steeds uitdijende park en de verkeersoverlast. En vorig jaar vond een actiegroep een deel van de attracties discriminerend. Maar voor de grondleggers van de Efteling was het Sprookjespark een goudmijn.

Bron • RTL Z