Personal finance

Bij Bunq geen automatische incasso meer zonder akkoord

Chris Koenis • 02 februari 2016 06:28 @chriskoenis

Beeld © ANP

Het is je misschien wel eens overkomen: via een automatische incasso wordt onterecht geld van je rekening afgeschreven. Terugboeken kan, maar fintechbank Bunq heeft een andere oplossing. Die is simpel, maar kan ook als storend worden gezien.

Een extra verificatiemoment, zodat je nooit meer tegen een dubbele incasso aanloopt, last hebt van een sportabonnement dat doorloopt of ergens voor betaalt wat helemaal niet voor jou bestemd was. Tot op heden gaat het bij 7 procent van de automatische incasso's nog mis. Bunq, één van de nieuwe spelers in de bankenwereld, komt daarom met een nieuw controlesysteem. Daarbij wordt elke incasso automatisch omgezet naar een betaalverzoek met pushbericht. 

Eerst goedkeuren
Rekeninghouders moeten dit verzoek vervolgens eerst goedkeuren voordat geld wordt afgeschreven van de betaalrekening. Daar zit ook een deadline op, want als er binnen vijf dagen geen akkoord is gegeven, dan wordt het automatisch afgewezen.

"Normaal gesproken wordt een automatische incasso meteen van je rekening geschreven en kun je deze achteraf terug laten storten. Wij hebben dat proces eigenlijk omgedraaid", legt Bunq-oprichter Ali Niknam uit aan RTL Z. "Je krijgt de incasso binnen en gaat naar de app. Dan kun je kiezen: of ik betaal, of ik weiger. En dan pas wordt er iets met de automatische incasso gedaan."

Goed voor mensen die grip op hun geld willen hebben, reageert de Consumentenbond. "Een enige nadeel is dat het voor elke overschrijving moet gebeuren. Dus ook incasso's waarvan je denkt: daar hoef ik echt niet elke maand over te worden geïnformeerd."

Bank vol IT'ers
Bij de piepjonge Nederlandse fintechbank Bunq werken meer IT'ers dan bankiers. De bank werkt vooral digitaal met een app en heeft geen fysieke vestigingen. De oprichters denken dat de financiële sector de komende jaren flink gaat veranderen.

"De ouderwetse banken worden langzaam verdreven en worden steeds kleiner en kleiner", zei Niknam bij de presentatie in september. "Een hele hoop nieuwe bedrijven gaan opkomen, die je producten gaan bieden die je ook echt wilt gebruiken in plaats van moet gebruiken. Om dat mogelijk te maken heb je een hele sterke IT-component nodig, het moeten IT-bedrijven zijn. Anders worden ze nooit efficiënt genoeg."

Bron • RTL Z