Personal finance

128 miljoen gecrowdfund in 2015, meeste geld naar ondernemers

Frederieke Hegger • 02 januari 2016 08:37 @frederiekeh

Beeld © iStock

We crowdfunden wat af in Nederland. In 2015 is het totaalbedrag opnieuw verdubbeld: van 63 miljoen euro in 2014 naar 128 miljoen het jaar daarop. De grootste zak geld ging naar ondernemers.

Dat hebben crowdfundingconsultants Douw en Koren becijferd. Ze hebben de bedragen op Nederlandse platforms, Nederlandse projecten bij buitenlandse crowdfundingplatforms en individuele projecten bij elkaar opgeteld.

Vooral naar ondernemers
Denk je bij crowdfunding nog steeds aan crea bea projecten? Think again. In Nederland gaat het meeste geld naar ondernemers. Afgelopen jaar werden 1208 ondernemers gefinancierd via crowdfunding. Totaalbedrag: 108,8 miljoen euro. Gemiddeld haalde een ondernemer 90.000 euro op.

Op plek twee staan de creatievelingen. De crowd pompte 9,7 miljoen euro in creatieve projecten. Gemiddeld ging het om 11.000 euro per project. 

Ziekenhuis of speeltuin
Opvallend is dat crowdfunding steeds vaker wordt ingezet voor projecten met een publiek karakter, zoals een ziekenhuis, speeltuin of een festival. Daar ging 5,9 miljoen euro naartoe. Koren: "Belasting betalen is niet leuk, maar samen iets bijzonders in de stad of regio mogelijk maken kan enorm aanstekelijk zijn." 

Consumentenleningen staan op plek 4 als het gaat om het totaal gecrowdfunde bedrag. Anders dan in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn consumentenleningen via crowdfunding in Nederland niet zo heel erg populair. Het totaalbedrag in 2015: 3,6 miljoen euro.

Toekomst
Overigens neemt de groei van crowdfunding wel af, signaleert Douw: "De nu wat stagnerende groei laat zien dat crowdfunding een nieuwe fase in gaat. Bij deze fase hoort een aantal drempels dat overwonnen moet worden om crowdfunding verder te laten groeien." Zo zijn niet alle ondernemers nog bekend met deze financieringsvorm of met het feit dat het al vanaf lage bedragen mogelijk is. Daar hebben banken ook een rol in te spelen, zegt Koren. "We zien dat het aantal ondernemers dat door banken doorverwezen wordt naar crowdfunding nog heel beperkt is. Hetzelfde geldt voor het aantal ondernemers dat crowdfunding combineert met bancaire financiering."

Daarnaast zouden crowdfundingplatforms transparanter moeten worden, vindt Koren: "Nederlandse crowdfundingplatforms kunnen veel leren van platforms uit het Verenigd Koninkrijk. Engelse platforms presenteren op hun website actuele cijfers over de stand van terugbetalingen en gemiddelde rendementen. Er is nog geen crowdfundingplatform in Nederland dat dit doet. Alleen als platforms 100 procent transparant zijn hebben investeerders de tools in handen om verstandig te investeren."

Toezicht
De toezichthouder krijgt steeds meer aandacht voor de nieuwe financieringsvorm. Er komen meer regels voor platforms en investeerders in 2016, zo wordt het bedrag dat geïnvesteerd mag worden verhoogd. Maar Douw en Koren signaleren ook maatregelen die crowdfunding mogelijk gaan beperken. De AFM heeft aangekondigd dat investeerders zullen worden getoetst op kennis, ervaring en vermogen, onafhankelijk van de hoogte van de investering. "Dit is een stevige maatregel die de drempel voor investeren via crowdfunding verhoogt. Je kunt je bovendien afvragen of een toets eigenlijk wel bijdraagt aan de veiligheid van crowdfunding. Wij geloven dat meer transparantie van platforms van veel groter belang zal zijn."

 

Bron • RTL Z