Personal finance

'Belasting ontwijken moreel verwerpelijk'

Paul le Clercq • 05 april 2016 17:55 @Paul_le_Clercq

Beeld ©

Een belastingroute via landen als Panama doe je niet omdat je heel transparant wilt zijn en waarom moet je als je alleen in Nederland actief bent een bedrijf op de Kaaiman-eilanden oprichten? Monique Ligtenberg, belastingexpert en hoofdredacteur van Fiscaal up to Date, vindt dat de wetgever niet alle mazen in de wet kan dichttimmeren. ''Het is ook een kwestie van opvoeding, fatsoen en verantwoordelijkheid''.

Belasting ontwijken is niet illegaal, maar is het wel correct om minder belasting te betalen, of helemaal niet, terwijl je in Nederland wel gebruik maakt van allerlei voorzieningen die met belastinggeld worden gefinancierd? Denk daarbij aan wegen en dijken die zijn aangelegd, maar ook zaken als rechtspraak en politie, waardoor je in een veilig land woont. Iemand moet die voorzieningen betalen.

''Hoe fantastisch is het om in een samenleving te leven waar gezondheidszorg goed geregeld is, waar er bijstand is, de wegen goed zijn'', zegt Ligtenberg. "Wel gebruik maken van voorzieningen, maar niet belasting betalen is wel heel feodaal"

Transparantie
''Als je vennootschappen opricht met namen als Walvis81 of Stoomboot 21, in een exotisch land, waar je verder niets onderneemt en je doet zaken met een notaris die je niet kent, dan heb je redenen om niet transparant te zijn'', zegt Ligtenberg. 

Ze verwijst naar een uitspraak van de rechter over zwartsparen. De rechter stelde dat als je je vermogen stalt in een land met een bankgeheim, dat je dat dan doet om dat vermogen aan het zicht van de fiscus te onttrekken.

Ligtenberg is hoofdredacteur van Fiscaal up to Date, dat informeert op fiscaal gebied over alles met betrekking tot rechtspraak, wetgeving en beleid. Het vakblad schrijft bijvoorbeeld hoe je fiscaal zo goedkoop mogelijk je bedrijf overdraagt aan je kind. Daarbij hoef je niet op de stoel van de belastinginspecteur te gaan zitten. Je hoeft jezelf niet te kort te doen, maar daarvoor hoeft geen kerstboom aan bv's opgericht, in landen als Panama. Dit gaat niet over ontwijken (laat staan belasting ontduiken), maar om binnen de wet- en regelgeving een pleitbaar standpunt in te nemen en niet meer belasting te betalen dan nodig is, zegt Lichtenberg.

Europa loopt voorop tegen belastingontwijking
​Prof. mr. dr. Raymond Luja, Hoogleraar Rechtsvergelijkend belastingrecht aan de Universiteit Maastricht, geeft aan dat wetgevers bij de problematiek van belastingontwijking de wet zouden moeten aanpassen.

Maar, het is ook aan het bestuur van ondernemingen om te bepalen of ze terughoudender moeten zijn of niet. Hij zelf zou wel terughoudender zijn. ''Bedrijven die dit soort structuren gebruiken zullen meer aandacht krijgen dan bedrijven die dat niet doen'', geeft hij aan. En dat is niet gunstig voor zo'n bedrijf. Hij tekent wel aan dat als consumenten ergens over ontstemd zijn, dat dan vaak maar tijdelijk is. 

De Oeso en de G20 zijn met voorstellen gekomen tegen belastingontwijking en zij hopen dat landen hun belastingregels aanpassen, maar ze kunnen dat niet afdwingen. Europa loopt nu wereldwijd voorop met maatregelen tegen belastingontwijking. Nederland is nu Europees voorzitter en het wil voor 1 juli een aantal maatregelen erdoor krijgen. Mocht dat niet lukken, dan zal de volgende voorzitter het afronden. Ze kunnen het niet een half jaar laten liggen. ''Voor de Europese Commissie is het een van de topprioriteiten, het momentum is er ook'', aldus Luja.

Lees ook de column van Monique Ligtenberg: Belastingvluchtelingen.

Bron • RTL Z