Personal finance

Mobiel bellen wordt steeds goedkoper

Matthias Pauw • 11 februari 2016 08:01 @mattpauw

Beeld ©

Bellen met een mobiele telefoon is de afgelopen jaren veel goedkoper geworden. Sinds 2011 zijn de tarieven met ruim 30 procent naar beneden gegaan. Bellen met een vaste lijn wordt alleen maar duurder.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2010 schoten de prijzen van mobiele telefonie juist nog omhoog. Dat kwam toen doordat we per minuut moesten gaan afrekenen in plaats van per seconde.

Sinds die tijd is dat besluit geleidelijk teruggedraaid en zijn de kosten dus ook flink gedaald. Vooral na 2012 is een sterke daling ingezet. Op dat moment was een Nederlandse mobiele belminuut de allerduurste in heel Europa met 14,7 cent. Sindsdien is er ongeveer een kwart van de prijs afgegaan. Een mobiele belminuut zou nu nog ongeveer 11,25 cent kosten.

Vast duurder
Bellen met een vaste lijn wordt alleen maar duurder. De prijzen voor de ouderwetse huistelefoon bleven lang stabiel, maar sinds 2012 is het opeens 25 procent duurder geworden.

Ook de populaire combi-abonnementen, waarin je internet, televisie en telefonie in één pakket krijgt, zijn de afgelopen jaren aanmerkelijk duurder geworden. Daarvoor betaal je nu gemiddeld 9 procent meer dan in 2010. Sinds 2014 zijn die prijzen wel redelijk stabiel.

Bron • RTL Z