Personal finance

Vijf beleggingstips voor de komende vijf jaar

Vincent Wever • 27 mei 2016 13:39 @vincent313

Beeld © EPA

We zitten midden in de techrevolutie en die lijkt voorlopig nog niet uitgeraasd. Hoe kun je daar op inspelen als belegger? Techverslaggever David Lemereis van BrightTV en Sander Zondag van OBAM kijken alvast naar wat hot wordt de komende vijf jaar.

De zelfrijdende auto

Verwacht geen wonderen: de komende vijf jaar hoeven we de compleet zelfrijdende auto nog niet op grote schaal op de weg te verwachten. "De zelfrijdende auto is nog duidelijk in de ontwikkelingsfase, aangezien erg nog vele obstakels zijn op gebied van 99,99% betrouwbaarheid. Neem de technologie, infrastructuur, veiligheid, aansprakelijkheid. Dat moet allemaal nog worden opgelost", zegt Sander Zondag van OBAM, een beleggingsfonds dat zich alleen op de toekomst richt.

Enkele leidende spelers op dit gebied: Google (radartechnologie), Mobileye (vision technologie). Bij auto-onderdelenfabrikanten is al een grote vlucht gaande in technologie in bestaande auto's. Neem cruise control of automatisch remmen en inparkeren. Bedrijven als Continental, Delphi, Valeo, Infineon halen daar al veel omzet uit. Autofabrikanten, met name Tesla en luxe Duitse merken lopen voorop. Maar vlak ook de Japanners niet uit. "Die hebben ook licenties", zegt Zondag.

Nederlandse bedrijven doen ook mee. "We maken misschien geen auto's, maar we zijn wel groot in chips, zoals ASML en NXP", zegt David Lemereis." Maar de komende vijftien jaar gaan er volgens hem ook dingen verdwijnen: verkeersboetes, parkeerplaatsen, chauffeurs, maar ook files.

Virtual en augmented reality

​Virtual reality en augmented reality is nog wel in pril stadium qua uiteindelijke verdienmodellen en winnaars, maar het gaat een grote eindmarkt worden, denkt Zondag: "Op dit moment bijvoorbeeld is de Microsoft Hololens een heel klein deel van een heel groot bedrijf. Je kunt niet investeren in alleen de Hololens. Dus zal je als belegger moeten kijken naar de softwarekant. Bedrijven die producten gaan leveren voor sectoren die enorm kunnen baten bij een techniek als augmented reality." 

Het Nederlandse Layar is al sinds 2009 bezig met augmented reality en heeft ongeveer drieduizend lagen die je met je smartphone kunt bekijken. Het blijft echter nog lastig om echte potentiële pareltjes aan te wijzen, 'maar het is een scene die je strak in de gaten moet houden', zegt Zondag.

De biologische revolutie

Een vaak controversiële tak van de technologie, maar er zijn genoeg kansen. "Een van de vele voorbeelden is personalised healthcare", zegt Zondag. Behandeling en medicijnen worden toegespitst op getest persoonlijk DNA-profiel; een veel effectievere behandeling met minder bijwerkingen. De kostbare 'bio drugs' dat als een hagelschot op een ziekte werkt, is dan mogelijk verleden tijd​.

Ook bacteriën kunnen we zodanig veranderen dat ze voor ons gaan werken. "NASA werkt bijvoorbeeld op speciaal gemodificeerde bacteriën die stof op Mars opeten en weer uitscheiden. Dat materiaal kan straks worden gebruikt om bouwstenen van te maken voor een Mars-kolonie", legt Lemereis uit.

Internet of everything
"Vergelijk 2000 eens met 2005", zegt Lemereis, "In 2000 had nog bijna niemand internet op zijn telefoon - als je al een mobieltje had. De eerste GPS-apparaten waren net op de markt en internet was langzaam. Vijf jaar later had bijna iedereen een TomTom, had je mobiel internet en dat werd ook steeds sneller."

Die trend zet alleen maar door: internet is mobiel geworden, big data is hot en 5G komt eraan - dat is nog eens honderd keer zo snel als 4G. Zondag: "We zien een explosieve stijging van ip-adressen, e-commerce brengt nu al een revolutie teweeg, chips worden razendsnel goedkoper en krachtiger." Fondsen die het volgens Zondag onder andere goed gaan doen: Cisco, Google, Amazon, ASML en Infineon.

Deeleconomie
Als voorbeelden als Uber en Airbnb zijn inmiddels overbekend: het zijn bedrijven met grote implicaties voor diverse industrietakken.

Afsluitend nog een tip van Sander Zondag: als algemene waarschuwing aan particuliere beleggers om erg op te passen om in een 'te vroeg stadium' te investeren in zogenaamde onzekere investment hypes met extreme waarderingen, zoals bijvoorbeeld 3D printing, specifieke niches, biotech hypes, Internet security, 3D/Curved TV’s, enzovoort.

Bron • RTL Z