Personal finance

'Laat je niet opjutten door makelaars bij het kopen van een huis'

Karin Husslage • 21 december 2015 09:01 @karinhusslage

Beeld © ANP

Nu de markt flink aantrekt, komen in Amsterdam en Utrecht steeds meer mensen in de verleiding snel een huis te kopen. Niet doen, zegt de Vereniging Eigen Huis, die kopers waarschuwt geen overhaaste beslissing te nemen. "Een nieuwe woning mag geen financiële gevangenis worden."

De huizenmarkt groeit al het hele jaar flink, zeker in de Randstad, en dan met name Utrecht en Amsterdam. Ook in de afgelopen maand nam het aantal verkochte huizen weer met 24 procent toe. In populaire wijken gaan huizen er vaak al uit zonder dat ervoor geadverteerd wordt op sites als Funda, zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis. "Veel mensen bellen direct als een huis op Funda staat, maar krijgen dan te horen dat het huis al verkocht is."

Onder druk gezet
De vereniging ziet dat mensen een huis soms zo graag willen kopen dat ze het voorbehoud van financiering - de goedkeuring van de bank voor de hypotheek - achterwege laten. Als de hypotheek vervolgens niet rond komt, kunnen mensen in grote problemen komen, met boetes tot tienduizenden euro's. "Laat je niet onder druk zetten om snel een koopbeslissing te nemen. Een nieuwe woning mag geen financiële gevangenis worden." 

Daarnaast is een opkomend probleem dat mensen meer uitgeven dan dat ze eigenlijk van plan waren, zegt de vereniging. "We zien dat mensen eerst met zichzelf of hun partner afspreken wat ze maximaal willen uitgeven per maand aan een huis, maar daar dan toch overheen gaan. Als ze twee of drie keer hebben misgegrepen bij een huis, gaan ze vaak toch de reserves aanspreken die ze eigenlijk wilden bewaren als buffer of voor andere kosten. Voor de verhuis- en inrichtingskosten moeten ze dan aankloppen bij familie."

Snelle jongens zijn weer terug
De vereniging hekelt het gedrag van makelaars, die mensen opjutten. "Het gedrag waar we ons in jaren 90 zo aan hebben geërgerd, zien we weer de kop opsteken. We hebben de afgelopen maanden tientallen verhalen gehoord van mensen die dezelfde dag nog moeten beslissen of ze een huis willen. Hun wordt gevraagd om bij de bezichtiging al hun uiterste bod op het huis op te schrijven en in een envelop te doen." 

Het zou duidelijker moeten zijn hoeveel mensen bieden op een huis en voor hoeveel geld, zegt De la Porte. "Dat bieden via briefjes is heel vervelend en zou niet meer moeten gebeuren. In de crisisjaren werd gezegd: nu blijven de echte makelaars over, de snelle jongens zijn weg. Maar het lijkt er nu toch weer sterk op dat dit beeld terugkeert van makelaars die bij de deur zitten en alleen geïnteresseerd zijn in de briefjes, niet in de mensen."

Huizenprijzen stijgen
ABN Amro verwacht dat het aantal verkochte huizen dit jaar 15 procent hoger zal liggen dan vorig jaar door de lage rente. Ook de aantrekkende economie doet de huizenmarkt goed. De huizenprijzen zullen naar verwachting 3 procent stijgen, verwacht de bank.

Afgelopen maand werden huizen 3,8 procent duurder, blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Dat is de grootste toename in ruim zeven jaar. Bekijk hier hoe duur de huizen in jouw gemeente zijn.

Bron • RTL Z