Personal finance

De strijd om de zzp-hypotheek is losgebarsten

Ann-Lynn Hamelink • 10 november 2015 23:26

Beeld © ANP

Online bank Knab begint vandaag met een nieuwe hypotheek die het gemakkelijker moet maken voor zzp'ers om een huis te kunnen kopen. De strijd om de zzp-hypotheek is losgebarsten, want vele andere banken verstrekken tegenwoordig ook een lening voor een huis aan zelfstandigen.

Waar moet je op letten en wat zijn de verschillen tussen de aanbieders? RTL Z zet er een aantal op een rij.

Knab
Bij Knab (onderdeel van Aegon) kan je terecht als je twee jaarrekeningen en een prognose voor het derde jaar kan laten zien. Hoe meer jaarrekeningen je indient, des te hoger het percentage van de koopwaarde dat je kunt lenen.

Wie bijvoorbeeld het inkomen van de afgelopen twee jaar overlegt, krijgt 85 procent van de koopwaarde. Dat percentage loopt op naar 90 procent als je drie jaar zelfstandige bent. Uiteindelijk kun je via een ZZP Hypotheekrekening 103 procent lenen.

ABN Amro
Ook ABN Amro biedt speciale zzp-hypotheken. De bank biedt al leningen aan als je sinds één jaar zelfstandige bent. Ook hier geldt dat het percentage oploopt naarmate je langer werkt.

Tussen één en twee jaar telt 75 procent van het inkomen mee. Na twee tot drie jaar loopt dit percentage op tot 90 procent. Ben je langer dan drie jaar zzp’er, dan telt het volledige inkomen mee voor het bedrag dat je kunt lenen. 

Thumbnail

ING
ING kijkt naar de gemiddelde nettowinst van de afgelopen drie jaar. De bank analyseert daarvoor één belastingaangifte en twee jaarrekeningen. Daarnaast kijkt de hypotheekverstrekker naar de lange termijn en noemt dat dan de 'stabiliteit' van het ondernemersinkomen.

Mocht je korter dan 3 jaar zzp'er zijn, dan kun je ook aankloppen bij de bank. ING houdt dan naar eigen zeggen rekening met de verwachte resultaatontwikkeling, het ondernemersplan, het arbeidsverleden en de belastingaangifte.

Rabobank
Bij de Rabobank moet je ook de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar laten zien om het inkomen volledig mee te laten tellen voor een hypotheek. Kan je dat niet, dan is het ook mogelijk een prognose te laten zien van de verwachte inkomsten voor het komende jaar.

Daarnaast kijkt de Rabobank ook naar het aantal opdrachtgevers, de manier waarop het risico op overlijden en arbeidsongeschiktheid is afgedekt en of iemand inkomen heeft geregeld voor het moment dat hij of zij met pensioen gaat.

Bron • RTL Z