Personal finance

Apple haalt 'groen' geld op om klimaatdoelstellingen te halen

Carien ten Have • 14 juni 2017 11:54 @carienth

Beeld © Getty

Apple wil met de uitgifte van 'groene obligaties' een miljard dollar ophalen, om aan de wereld te laten zien dat het bedrijf zich aan de doelstellingen van het klimaatakkoord wil houden. En Apple is zeker niet de enige.

Het is de eerste green bond – groene obligatie – sinds president Donald Trump zich twee weken geleden terugtrok uit het klimaatakkoord van Parijs.

Met groene obligaties worden duurzame projecten gefinancierd. Apple is bijvoorbeeld van plan het geld te steken in het energie-efficiënter maken van zijn gebouwen. Ook kijkt de techfabrikant naar het hergebruiken van materialen.

Green bonds

En dat willen meer Amerikaanse bedrijven. Het aantal groene obligaties dat door bedrijven is uitgegeven, is de afgelopen jaren flink gestegen, blijkt uit cijfers van Climate Bonds Initiative. In 2016 ging het in totaal om 81 miljard aan groene obligaties, bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor (zie grafiek).

Thumbnail

Toyota schreef twee keer een groene obligatie uit, de Bank of Amerika deed het, de Deense windturbinemaker Vestas haalde zo geld op en ook het Franse recyclebedrijf Peprec greep zijn kans.

Geldstapel

Overigens heeft Apple het geld uit de green bonds niet echt nodig. Het techbedrijf heeft een geldstapel van 256 miljard dollar, dus waarom dan meer geld ophalen via een obligatie? Om ook aan de buitenwereld te laten zien dat het schone lucht en energie belangrijk vindt.

"Leiderschap vanuit het bedrijfsleven is essentieel om de dreiging van klimaatverandering aan te pakken en onze gedeelde planeet te beschermen”, zegt Lisa Jackson, de topvrouw van Apple die zich richt op het milieu tegen persbureau Reuters.

Bron • RTL Z / Carien ten Have