Personal finance

DNB: helikoptergeld zou voor groot deel op spaarrekening eindigen

18 mei 2020 16:17

Beeld © ANP

Stel, de overheid zou elke Nederlander een duizendje geven: zou dat geld dan in de economie terechtkomen doordat consumenten dat bedrag uitgeven? De Nederlandsche Bank (DNB) onderzocht wat Nederlanders met 1000 euro 'helikoptergeld' zouden doen. 

De Nederlandse overheid trekt de portemonnee om het bedrijfsleven overeind te houden.

Andere landen vinden dat niet afdoende en daar krijgen burgers ook geld van de staat om de coronacrisis te overleven. Amerikaanse burgers in financiële nood krijgen bijvoorbeeld een cheque van de overheid om in hun levensonderhoud te voorzien.

Liever sparen dan uitgeven

In Nederland zou bijna de helft van zo'n extraatje op een spaarrekening belanden. Veel mensen maken zich zorgen over de coronacrisis. Liever blijven consumenten op hun geld zitten, dan dat ze extra uitgaven doen. 

DNB vroeg aan zo'n 5000 Nederlanders wat ze met 1000 euro zouden doen. Iets minder dan een kwart zou opgaan aan zogeheten basisbehoeften, zoals eten en drinken of vaste lasten. Iets minder dan de helft, 488 euro, zou naar de spaarrekening gaan. 

Buffers

"Deze uitkomsten suggereren dat Nederlanders in deze fase van de bestrijding van het coronavirus eenmalige stijgingen van hun inkomsten meer dan anders zouden gebruiken voor versterking van financiële buffers, en voorzichtig zijn met bestedingen", schrijft DNB in een toelichting. 

Harde conclusies of adviezen verbindt DNB niet aan deze uitslag. Er zijn op dit moment geen concrete plannen om daadwerkelijk 1000 euro naar elke Nederlander over te maken.

De uitslag van deze enquête dwingt niet tot het invoeren van een dergelijke maatregel. Tenminste, als het doel is de economie daarmee te stimuleren. Een groot deel van het geld zou immers niet in de economie terecht komen. Als het doel is mensen met financiële problemen te ondersteunen kan een dergelijke maatregel wel werken.

Er is al jarenlang discussie tussen economen over het nut van helikoptergeld. Meer daarover zie je in deze video

 

Angst voor baanverlies

Nederlanders maken zich grote zorgen over de economische gevolgen van de coronacrisis. Veel mensen zijn behoorlijk pessimistisch over hun baan en inkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandsche Bank. 

Ruim de helft van de respondenten verwacht dat de economische crisis tussen zes maanden en twee jaar zal duren. Bovendien vrezen Nederlanders de gevolgen in hun portemonnee te gaan voelen. 

Een op de zes werknemers is bang zijn of haar baan te verliezen in het komende jaar, blijkt uit een peiling van DNB onder zo'n 5000 mensen. 

Ook zzp'ers verwachten flinke klappen. Veertig procent denkt fors minder opdrachten te krijgen. 

RTL Z gaat verhuizen

RTL Z gaat op 28 mei verhuizen. Wil je niets missen van onze laatste artikelen, video's, koersen en uitzendingen? Ga naar RTLNieuws.nl/economie of download de RTL Nieuws-app (Android / iOS). Zie je daar!

Je kunt ons verder blijven volgen via Facebook, TwitterInstagram, LinkedIn en YouTube.

Bron • RTL Z