Personal finance

Van huizenjacht naar financiële onzekerheid: geen droomhuis door corona

Gert-Jan Verstegen • 25 maart 2020 15:25 @GJVerstegen

Dennis en Liesbeth staakten hun woningzoektocht door de coronacrisis. Beeld © RTL Nieuws

Na lang zoeken hadden Dennis en Liesbeth eindelijk hun droomhuis gevonden. Maar toen sloeg de economische onzekerheid door het coronavirus toe. In één klap vielen de inkomsten van Liesbeth weg. Een woning bezichtigen, laat staan kopen, durven ze dan ook even niet aan. En ze zijn niet de enigen, zien de makelaars.

Eigenlijk zouden Dennis en Liesbeth van de Koot deze week hun potentiële nieuwe droomhuis gaan bezichtigen, in Harderwijk.

"We wilden wat meer ruimte hebben. Een hoekhuis met een garage erbij", zegt Dennis. "We dachten echt, dit wordt hem wel." Maar het coronavirus gooide roet in het eten.

Woningzoektocht 'on hold'

De kapperszaak van Liesbeth, die ze runt in een woonzorgcentrum, heeft tijdelijk de deuren moeten sluiten. Ze teren nu met z'n tweeën op het inkomen van Dennis, die werkt als vuilnisophaler. En dat zorgt voor financiële onzekerheid.

"Wij hebben het besluit genomen om het nieuwe huis even on hold te zetten. Ik hoop als het allemaal voorbij is, dat ik het heel druk ga krijgen. Dat ik een inhaalslag kan maken", vertelt Liesbeth. Op die manier hoopt ze te voorkomen dat een hypotheek krijgen straks lastiger is.

Ze balen behoorlijk. "We keken er echt naar uit. Toen dit ter wereld kwam, dat is wel een klap", zegt Dennis. Maar als de zaken weer aantrekken, gaat de woningzoektocht weer verder.

Rustiger op Funda

Dennies en Liesbeth zijn niet de enigen. Via makelaarssite Funda daalde het aantal bezichtigingsaanvragen vorige week met 32 procent. Dat komt deels doordat mensen het financieel even niet aandurven. Maar ook deels doordat sommige mensen zo min mogelijk de deur uit willen om de kans op coronabesmetting zo klein mogelijk te houden.

Virtueel bezichtigen op Facebook

De aankoopmakelaar van Dennis en Liesbeth biedt in zijn rol als verkoopmakelaar voor die laatste groep nu virtuele bezichtigingen aan, live via Facebook. Er blijkt interesse voor te zijn.

"We zien dat de bezichtiging online goed heeft uitgepakt, dat we bijna dertig kijkers hebben gehad", zegt makelaar Robin van der Brink. Hij ziet niet dat veel mensen huiverig zijn om te kijken, maar wel dat mensen voorzichtiger zijn geworden. "Toch bang om besmet te raken."

'Mensen wachten 6 april af'

Van der Brink ziet dan ook dat het op dit moment iets lastiger is geworden om een huis te verkopen. Verkocht hij het ene huis onlangs soepeltjes, lukt het bij het andere huis in diezelfde straat een stuk minder snel.

"Er is wat minder animo. Mensen wachten 6 april af." De dag dat, als alles meezit, een aantal maatregelen wordt versoepeld.

Deze makelaar laat mensen huizen virtueel bezichtigen via Facebook. Beeld © RTL Nieuws

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen