Personal finance

Koepel: woningcorporaties moeten huurders in problemen nu niet op straat zetten

RTL Z • 20 maart 2020 12:08 @rtlz

Straatbeeld in de Rotterdamse wijk Afrikaanderwijk. Beeld © ANP

​​​​​​​Nu veel mensen noodgedwongen thuis zitten of werken, is het van groot belang dat ze hun dak boven het hoofd niet verliezen, vindt Aedes. Wonigcorporaties moeten soepeler dan normaal omgaan met huurders met een huurachterstand, adviseert de brancheorganisatie.

Dat kan bijvoorbeeld door mensen gespreid te laten betalen, aldus Aedes. Het soepeler omgaan met huurders zou in ieder geval moeten gebeuren tot de economische noodmaatregelen van het kabinet zijn ingegaan.

De overheid trekt tientallen miljarden euro's uit om inkomensverlies voor zzp'ers op te vangen en bedrijven die minder omzet hebben te helpen door een deel van de lonen te compenseren. 

Ook het inzetten van het paardenmiddel voor lastige of wanbetalende huurders, de huisuitzetting, moet even niet gebruikt worden, als het aan Aedes ligt. "Tenzij er evidente redenen zijn die wel uit te voeren, denk aan de ontdekking van een drugslab", voegt de organisatie toe. 

Werk zo veel mogelijk door

Verder vraagt het van haar leden om onderhoud, renovatie en bouw zo veel mogelijk door te laten gaan, uiteraard binnen de adviezen van het RIVM zoals het houden van 1,5 meter afstand. Buitenschilderwerk, nieuwbouw of werk in leegstaande huizen zou bijvoorbeeld kunnen. En onderhoud dat later gepland staat, zou nu al gedaan kunnen worden. 

Maar corporaties moeten niet te ver gaan op zoek naar werk, waarschuwt Aedes. Creatieve oplossingen als op zolder onderhoud doen terwijl de huurder beneden blijft, raadt Aedes af. 

Geen steun overheid nodig

Bij de corporaties zelf gaat het voor nu nog wel goed. "Alles gaat voorlopig nog door. Er wordt creatief gekeken naar mensen die anders ingezet kunnen worden, horen wij uit corporatieland", vertelt Arthur van den Noort, woordvoerder van Aedes.

De koepel roept de leden op om nog níet bij de overheid aan te kloppen voor steun, want 'daar is in de huidige situatie geen aanleiding voor'. "Maar dat kan zo weer anders zijn, het is heel grillig op dit moment", zegt Van den Noort.

Banken helpen ook

Huiseigenaren kregen gisteren al de helpende hand toegestoken van banken. ABN Amro en de Volksbank geven klanten die in de problemen komen met het aflossen van hun hypotheek de optie om drie maanden uitstel te vragen voor het betalen van rente en de aflossing. 

Bron • RTL Z