Personal finance

Supermarktbranche wil noodmaatregelen: cash verbieden waar nodig

Matthias Pauw • 18 maart 2020 13:05 @mattpauw

Drukte in de supermarkt. Beeld © ANP

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft namens de branche een brandbrief gestuurd naar minister-president Rutte. Door hamstergedrag en het sluiten van de restaurants en cafés kunnen de supermarkten de drukte niet aan. Ook willen supermarkten 'waar nodig contant geld niet langer te accepteren'.

Om de gigantische vraag in de supermarkten te kunnen opvangen vraagt het CBL in de eerste plaats om wettelijke regels tijdelijk op te schorten.

Weg met de regels

Zo wil het CBL dat de regels voor rij-, winkel-, en levertijden van tafel gaan. Ook wil de sector dat het verbod op nachtlevering wordt stopgezet.

Daarnaast zouden bepalingen uit de nieuwe arbeidswet WAB, die onder andere voorschrijft dat flexwerkers na een jaar een aanbod moeten krijgen voor een dienstverband op basis van het gemiddeld aantal gewerkte uren, even niet op de levensmiddelenbranche van toepassing moeten zijn.

Geen cash

Controversieel is ook de roep om cash te mogen weigeren. De supermarkten roepen hun klanten al op om zo veel mogelijk te pinnen, om zo fysiek contact te vermijden, maar een verbod is er nog niet.

"We zien echter een groeiende onrust en verzoeken om waar nodig contant geld niet langer te accepteren", schrijft het CBL. Of het CBL daarmee een algemeen verbod wil of de mogelijkheid voor supermarkten wil creëren om contant geld te weigeren, is niet duidelijk. De organisatie was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Open de groothandels voor consumenten

Als laatste pleit de branche ervoor om ook de zelfbedieningsgroothandels, zoals de Makro en de Sligro, open te stellen voor consumenten.

Die groothandels hebben een stuk minder werk, omdat hun klanten – vaak horecagelegenheden – nu dicht zijn. Dat zorgt bovendien voor alleen nog maar meer druk op de supermarkten, denkt het CBL. Als consumenten daar direct kunnen kopen, zou dat een hoop verspilling tegengaan, denkt de brancheorganisatie.

Bron • RTL Z