Personal finance

Record: nog nooit zoveel huizen verkocht in drie maanden

Saskia van Huijgevoort • 07 juli 2016 10:00 @Saskia_vanH

Beeld © ANP

Makelaars kunnen de champagne opentrekken: ze hebben nooit eerder zoveel huizen verkocht in één kwartaal. Dat blijkt uit een onderzoek van de NVM. De vakvereniging spreekt zelfs van 'oververhitting' van de huizenmarkt, vooral in de Randstad.

Kijk hier hoeveel de huizenprijs is gestegen of gedaald in jouw regio

Er werden ruim 42.800 bestaande koopwoningen verkocht. Het oude NVM-record uit de eerste helft van 2006 is daarmee uit de boeken van de in 1898 opgerichte vereniging. 

Huizen worden snel verkocht en worden duurder

In het tweede kwartaal dit jaar duurde het gemiddeld 90 dagen voordat een huis verkocht werd. Daarmee daalt de verkooptijd in een jaar tijd met 21 dagen. Dat betekent dat de verkoopsnelheid weer vergelijkbaar is met het niveau van rond het begin van de crisis.

Twee-onder-een-kapwoningen worden het snelst verkocht: afgelopen kwartaal wisselden deze binnen 58 dagen van eigenaar. Ook zijn huizen afgelopen kwartaal duurder geworden. Bij alle woningtypen stegen de prijzen, zo werden vrijstaande woningen 4,6 procent duurder. De prijzen van appartementen stegen met 6,4 procent.

In Amsterdam stegen de prijzen het hardst: met 16 procent, in vergelijking met vorig jaar. In Zuid-Kennemerland, waar bijvoorbeeld Haarlem onder valt, werd een huis 15 procent duurder. Ook in Utrecht liep de prijs hoog op: gemiddeld met 9 procent.

Starters in de problemen

Door drukte op de markt en nieuwe leenregels komen vooral starters in de problemen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, zegt Ger Jaarsma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs.

Huizenkopers moeten na een aanscherping van de regels steeds meer eigen geld meenemen. De Nederlandsche Bank wil dat huizenkopers nog maar 90 procent van de kosten voor de koop van een huis kunnen financieren. Dat ziet de NVM niet zitten. "Een verdere verlaging kan de woningmarkt voor koopstarters al snel volledig onbereikbaar maken", zegt Jaarsma.

Voor wie voor het eerst een koophuis zoekt, heeft hij een duidelijk advies: probeer het eerst buiten de stadscentra. "In het centrum is het woningaanbod laag en zijn de prijzen relatief hoog. Daardoor komen starters steeds moeilijker binnen. Wonen in het centrum is vaak te hoog gegrepen."

Bron • RTL Z