Personal finance

Je betaalt misschien te veel belasting voor je oude diesel

RTL Z • 24 januari 2020 12:05 @rtlz

Beeld © ANP

Duizenden eigenaren van een dieselauto betalen mogelijk te veel wegenbelasting. Hun auto heeft in dat geval wel een roetfilter, maar de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) weet dat niet. Zo'n roetfilter zorgt ervoor dat een oude diesel minder fijnstof uitstoot. 

Sinds begin dit jaar moet je voor vervuilende, oude diesels meer wegenbelasting betalen, soms wel tot 225 euro per jaar. Met zo'n roetfilter hoef je zo'n taks niet te betalen, maar of jouw auto die heeft wordt pas sinds 2004 geregistreerd. Vanaf 2011 is het hebben van een roetfilter verplicht. 

Voor auto's van voor die tijd heeft de RDW alleen niet altijd de juiste gegevens. Het gaat om auto's die aan het begin van de eeuw individueel zijn geïmporteerd en waarbij vervolgens niet alle gegevens over de auto's in het systeem van de RDW zijn terecht gekomen, legt woordvoerder Koen Peeters uit. 

Geen gegevens, geen roetfilter

Op basis van die gegevens bepaalt de Belastingdienst hoeveel wegenbelasting een auto-eigenaar moet betalen. Als die gegevens er niet zijn, dan concludeert de RDW dat de auto geen roetfilter heeft en krijgen eigenaren de belastingaanslag in de brievenbus. 

"Dat zetten we dan graag recht", aldus Peeters. Hij adviseert mensen die denken dat zij onterecht een belastingaanslag hebben gekregen vanwege het niet hebben van een roetfilter om op de site van de RDW te checken. Als daar staat dat er 'geen gegevens' zijn, dan 'is er misschien iets aan de hand'. 

Het beste kunnen eigenaren dan hun importeur om gegevens vragen. Zelf onder de auto kruipen kan wel, maar is niet voldoende, voegt hij nog toe. "We willen de gegevens alsnog weten."

Brief naar 6500 eigenaren

Om hoeveel auto's het gaat, weet de RDW niet, zegt Peeters. "Dat is moeilijk te achterhalen." Er zijn in totaal een half miljoen auto's in Nederland die een fijnstofheffing zouden kunnen krijgen, maar het overgrote deel daarvan is in Nederland verkocht en daarvan zijn de gegevens dus in orde.

Wie zelf een dieselauto met roetfilter heeft, maar toch een belastingaanslag krijgt kan bezwaar maken. De RDW probeert ook zelf fouten te herstellen. Tot nu toe zijn er 6500 auto-eigenaren die al een brief van de RDW hebben gekregen, vertelt Peeters. 

Bron • RTL Z