Personal finance

Paul Polman en medemiljonairs vragen om hogere belasting

23 januari 2020 07:42

Polman tijdens de uitreiking van een van zijn duurzaamheidsprijzen. Beeld ©

Laat ons nu toch eindelijk een keer meer betalen, smeken enkele miljonairs en miljardairs in een open brief aan hun mede-rijken. 121 miljonairs en miljardairs roepen in de brief op tot een eerlijker en zwaardere belasting op de allerrijksten.

De sterkste schouders kunnen best wat zwaardere lasten dragen, is de samenvatting van de brief. Terwijl de wereldelite vergadert in Davos werd de brief gepubliceerd, met daarin de oproep aan andere miljonairs om het manifest te ondertekenen. 

Belasting is de oplossing

"Er zijn twee soorten rijke mensen op deze wereld", staat er geschreven. "Zij die het liefst belasting betalen, en zij die het liefst hooivorken willen." Daarmee wordt geduid op belastingontduiking. 

De brief werd onder meer ondertekend door Disney-erfgenaam Abigail Disney, ex-ceo van Unilever Paul Polman en regisseur Richard Curtis. Zij keren zich in de brief af van grootscheepse belastingontduiking en stellen dat belastingen het juiste middel zijn om te investeren in dingen die de maatschappij nodig heeft. 

De groep richt zich nu op de wereldelite die in Davos bijeen is, maar schreef eerder al een open brief aan Amerikaanse presidentskandidaten. In juni schreven de miljardairs dat ze het oneerlijk vinden dat belasting vooral moet komen van Amerikanen met een laag of modaal inkomen. 

Crisisniveau

"Wij, de ondertekenaars, betalen het liefst belasting. En we geloven dat jij, als je hierover nadenkt, dit ook wil", gaat de brief verder. In de brief benoemen de miljonairs zich als de meest geprivilegieerde klasse die ooit op de aarde heeft rondgelopen.

De 'extreme, destabiliserende ongelijkheid' groeit wereldwijd, schrijven de miljonairs. "In veel landen hebben de door ongelijkheid veroorzaakte spanningen al crisisniveaus bereikt", schrijven ze.

De miljonairs vrezen dat de wereldbevolking niet adequaat zal reageren op 'de opdoemende klimaatcatastrofe'. "Dat zal rampzalig zijn voor iedereen, inclusief miljonairs en miljardairs."

De brief wordt afgesloten met de boodschap dat 'iedere oplossing voor deze wereldcrisis' uiteindelijk hogere belastingen op de allerrijksten nodig heeft. "Je kan met ons meedoen en dat accepteren, of weigeren om onderdeel van de oplossing te zijn en accepteren dat als we falen, het jouw schuld is."

De brief is voornamelijk ondertekend door Amerikaanse rijken, zo'n honderd stuks. Paul Polman, oud-ceo van Unilever, is een van de Nederlanders die de brief heeft ondertekend.

Bron • RTL Z