Personal finance

Japanse miljardair geeft 8 miljoen dollar weg aan twittervolgers als experiment

10 januari 2020 16:53

De aankondiging van Maezawa. Beeld © Twitter.com/yousuck2020

Maakt geld gelukkig? We weten het binnenkort. De Japanner Yusaku Maezawa geeft 8,11 miljoen euro weg aan zijn Twittervolgers. Hij noemt het zelf een ‘sociaal experiment’ waarmee hij wil onderzoeken of het geld hun geluk opkrikt.

Maezawa heeft 6,9 miljoen volgers op Twitter en wenste hen op 1 januari een gelukkig nieuwjaar. Hij gaf mensen een week tijd om een bericht te retweeten. 1000 van hen zouden dan 1 miljoen Yen ontvangen. 

Dat komt neer op een bedrag van 8100 euro per persoon. Ruim 4 miljoen mensen wilden daar wel kans op maakten en deden mee aan de actie. In de regels staat dat alleen inwoners van Japan deel mogen nemen, dus het is nog maar de vraag hoeveel mensen in aanmerking komen voor het geld. 

Een vijfde jaarinkomen

Een gemiddeld huishouden verdient ongeveer 5 miljoen yen in Japan. Dat betekent dat de 'winnaars' ongeveer een vijfde jaarinkomen gratis krijgen. 

"Wat gebeurt er met iemand die in armoede leeft, als hij ineens veel geld krijgt", vraagt Maezawa zich op Twitter af. "Om daarmee zijn of haar leven te hervormen. Kan je je leven omgooien?" 

900 miljoen dollar gecasht

Maewaza benadrukt op Twitter dat het geen mediastunt is. Volgens het Japanse mode-icoon is het een 'serieus sociaal experiment', waarbij hij ook wil optrekken met wetenschappers en economen. Hij vergelijkt het met het concept van een basisinkomen. 

Het is de tweede weggeefactie van de multimiljonair. In november heeft hij flink gecasht, toen hij 900 miljoen dollar inde na de verkoop van zijn online modezaak aan SoftBank. 

Bron • RTL Z