Personal finance

'Man ongelukkig als vrouw meer verdient dan hij'

Sam Trompert • 29 november 2019 06:06 @samtrompert

Beeld © Getty

In plaats van blijdschap over meer financiële ruimte voor het gezin, blijken mannen juist stress te voelen als hun vrouw meer aan het gezinsinkomen bijdraagt. Daarvoor hoeven vrouwen nog niet eens de helft van het huishoudboekje te verdienen.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarin 6000 Amerikaanse heterokoppels voor een periode van vijftien jaar zijn gevolgd.

Werkende vrouw prima, maar...

Vooropgesteld: mannen zien hun vrouw heus graag werken. Eenverdieners hebben het namelijk ook best zwaar. Als ze maar niet meer gaan verdienen dan zijzelf, blijkt uit de studie van Joanna Syrda (Universiteit van Bath).

Want de druk die een eenverdiener op zijn schouders voelt valt in het niet bij wat een man met een grootverdiener in huis moet ervaren. Vrouwen die veertig procent van het gezinsinkomen bijdragen zijn optimaal voor de mannelijke gemoedsrust, ondervond Syrda. 

Een echtgenote die meer verdient dan dat begint al te steken. Mannen die zelfs financieel afhankelijk worden van hun eega ervaren zelfs meer druk en stress dan hun eenverdienende seksegenoten.

"De idee van de man als kostwinner is ongelooflijk hardnekkig."

Die mannen zien hun positie in de relatie namelijk verzwakken, analyseert Joanna Syrda in een e-mail aan RTL Z. Als het op een scheiding uitloopt zijn zij kwetsbaarder en dat zorgt voor stress tijdens de relatie, vergelijkbaar met hoe dat bij vrouwen het geval zou zijn.

'Mannelijk'

Een opvallender oorzaak van de mentale problemen zijn de verwachtingen van de maatschappij en de traditionele rollenpatronen rond mannen en vrouwen. "De idee van de man als kostwinner is ongelooflijk hardnekkig. De maatschappij verwacht dat mannen het brood op de plank brengen in het gezin en wie die verwachting waar maakt wordt gezien als 'mannelijk'. Dat is dus iets waar je je identiteit aan kunt ontlenen", legt Syrda uit.

Wie afwijkt van die verwachting kan het duur komen te staan. "In dit geval betaal je met psychische gezondheid", aldus Syrda. In de huishoudens waar de rollen waren 'omgedraaid' kwamen vaker problemen voor, zoals depressie, vreemdgaan en echtscheidingen.

In Nederland verdienen mannen ook het meest

Ook in Nederland zijn die traditionele rollenpatronen stevig ingesleten. In ons land is het gebruikelijk dat mannen in heteroseksuele relaties het meeste geld verdienen, zelfs in meer dan 80 procent van de huishoudens, blijkt uit CBS-cijfers.

Het aantal vrouwelijke kostwinners groeit weliswaar, maar wel heel langzaam. En nog altijd zijn vier op de tien vrouwen niet economisch zelfstandig. Dat betekent dat zij onvoldoende inkomen hebben als hun relatie strandt. Ook dat aantal stijgt de laatste jaren maar mondjesmaat.

Deeltijd

Een oorzaak daarvan is dat vrouwen veel vaker in deeltijd werken, vergeleken met mannen. Mannen werken gemiddeld 39 uur per week, terwijl vrouwen 28 uur per week werken.

Overigens lijken vrouwen daar in zijn algemeenheid niet heel ontevreden over. Uit de Emancipatiemonitor 2018 blijkt dat het aantal uur dat vrouwen het liefst zouden willen werken daar maar eentje boven zit: 29 uur.

Er zijn overigens ook mannen die geen enkele moeite hebben met een vrouw met een aanzienlijk salaris. Die mannen wisten dat van tevoren; zij werden verliefd op een vrouw die al meer verdiende dan zij.

Kijkers aan Z: de loonkloof

Vrouwen verdienen gemiddeld 5.000 euro minder dan mannen, blijkt uit het Nationaal Salarisonderzoek. In Kijkers aan Z beantwoorden we vragen van kijkers, mannen en vrouwen. Hoe kan het dat vrouwen minder verdienen? Kunnen zij er iets aan doen? Of moeten mannen juist in actie komen? Is het wel 'erg'? Vrijdag vanaf 14.30 uur op RTL Z.

Video: Waarom Nederlandse vrouwen meer moeten gaan werken

Bron • RTL Z / Sam Trompert