Personal finance

Pensioenkortingen voor volgend jaar bijna allemaal van de baan

RTL Z • 13 november 2019 14:35 @rtlz

Beeld © ANP

Bijna alle pensioenkortingen die dreigden voor volgend jaar zijn van de baan. Minister Koolmees komt met een plan om 'onnodige kortingen' te voorkomen.

Dat bevestigen ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Veel pensioenfondsen zijn het afgelopen jaar onder de minimale vereiste dekkingsgraad gezakt, waardoor ze eigenlijk moeten korten.

Lage rente zorgt voor problemen

De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre een pensioenfonds genoeg geld in kas heeft om nu en in de toekomst aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.

Door de lage rente is het geld dat pensioenfondsen in kas hebben relatief weinig waard, en dat speelt de fondsen dus parten. Alle grote pensioenfondsen vrezen te moeten korten als Den Haag niet met een oplossing komt, meldden zij bij hun meest recente kwartaalcijfers.

Tijdelijke oplossing

Die oplossing lijkt dus te zijn gevonden. Alleen pensioenfondsen die er heel erg slecht voorstaan, zullen alsnog moeten korten volgend jaar. De details van het plan zullen waarschijnlijk volgende week naar buiten komen. Volgende week donderdag staat er ook een Kamerdebat over de kwestie gepland.

De Kamer had bij de minister al aangedrongen op een noodoplossing. Eerder dit jaar werd er namelijk een nieuw pensioenakkoord gesloten, maar dat is nog niet in werking getreden.

Nieuwe regels

Als de nieuwe regels ingaan zullen pensioenfondsen minder snel hoeven te korten. Daar tegenover staat wel dat ook de uiteindelijke uitkering die deelnemers krijgen als ze met pensioen gaan minder zeker wordt.

Het idee achter dit voorstel is nu om alvast in de geest van dat akkoord te werken. En dan zou het vreemd zijn om nu te gaan korten, terwijl dat volgens de regels die eraan zitten te komen helemaal niet zou moeten, zo is de gedachte.

Bron • RTL Z