Personal finance

Woningzoeker heeft nog meer geduld nodig: aanbod neemt af, prijzen stijgen

Sam Trompert • 10 oktober 2019 09:59 @samtrompert

Bloemendaals huis staat te koop. Beeld © ANP

Wie op zoek is naar een koopwoning heeft van alles nodig, maar twee dingen zijn echt onmisbaar: geld en geduld. Woningzoekers hebben sinds 2000 niet zo weinig keuze gehad, blijkt uit de jongste cijfers van makelaarsvereniging NVM. Dat komt door het geringe aanbod.

Dit jaar leek het aantal te koop gezette woningen lichtjes te stabiliseren, of zelfs toe te nemen. In het derde kwartaal is die trend voorlopig gestopt en daalt het aanbod weer. Een huis kopen blijft een proces van de lange adem. 

Regionale verschillen

De NVM houdt dat bij in de zogenoemde krapte-indicator. Gemiddeld konden potentiële kopers kiezen uit 3,1 woningen, het voorbije kwartaal. Een jaar eerder was dat 3,7, maar regionaal kan dat verschillen. In de stad Groningen staat de krapte-indicator op 1,4: daar heb je dus eigenlijk helemaal geen keuze. 

"Voor een gemiddelde woning heb je tegenwoordig een bovengemiddeld salaris nodig."

De huizenprijzen blijven verder stijgen, voor het zesde jaar op rij. Met een gemiddelde prijsstijging van 7,2 procent koelt de woningmarkt wel iets af, ten opzichte van vorig jaar. In het derde kwartaal van 2018 stegen de prijzen nog met meer dan 10 procent.

Randstad vs. elders

Deze gemiddelden schetsen een beeld van de woningmarkt, maar de regionale verschillen zijn erg groot. Bij jou in de buurt kan de situatie anders zijn. Eerder stegen de prijzen in de Randstad bijvoorbeeld harder dan in de rest van het land. Nu is dat anders.

In Amsterdam is de gemiddelde prijs zelfs (opnieuw) gedaald, ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent niet dat de prijzen dalen, maar dat er minder dure huizen in het topsegment zijn verkocht en meer huizen in de buitenwijken. 

 

De gemiddelde prijs voor een bestaande koopwoning komt uit op 313.000 euro. Een nieuwbouwhuis kost gemiddeld 391.000 euro. 

Starters heeft het (nog steeds) moeilijk

Voor starters blijft een huis kopen het meest ingewikkeld. "Voor een gemiddelde woning heb je tegenwoordig een bovengemiddeld salaris nodig. Wanneer je doorstroomt en een nieuwe hypotheek tegen een lagere rente afsluit, kun je veelal een grotere woning kopen tegen lagere hypotheeklasten. Wanneer je echter een starter bent, is het lastig om de kosten die horen bij de aanschaf en aankleding van het huis op te brengen", aldus specialist Gaby Balkema van de NVM.

Daarbij komt dat het aanbod in het segment huizen in de prijsklasse tot 250.000 euro vooral krap is. Juist die categorie is nog enigszins betaalbaar voor starters of mensen met een beperkter budget. 

Nieuwbouw blijft achter

De NVM signaleert verder opnieuw dat het aantal opgeleverde nieuwbouwhuizen en het aantal afgegeven nieuwbouwvergunningen stagneert

Bron • RTL Z / Sam Trompert