Personal finance

Parkeervergunning? Middelburg is duurder dan Den Haag

Malin Kox • 08 oktober 2019 06:14 @malinkathe

Archieffoto. Beeld © ANP

In acht van de twaalf provinciehoofdsteden zijn de parkeervergunningen dit jaar duurder geworden dan vorig jaar. Klapper is Den Haag, waar je als bewoner 45 procent meer bent gaan betalen om je auto kwijt te kunnen.

Vergeleken met Amsterdam en Utrecht betaal je achter de duinen overigens nog steeds peanuts: 60 euro voor een jaar. Zelfs in Middelburg ben je met 87,60 euro duurder uit, onderzocht autodeelplatform Snappcar.

Vergunningstarieven ongewijzigd

In hoofdstad Amsterdam gingen de prijzen voor parkeervergunningen niet omhoog, maar daar kostten ze dan ook al 535 euro per jaar (voor zone 1 tot en met 3). De ruimte in het centrum is daar immers schaars.

Dat geldt ook voor Utrecht. De Domstad wil bovendien het parkeren op straat terugdringen, zegt een woordvoerder van Snappcar. Een vergunning in de centrumzone kost in Utrecht nu 342 euro per jaar, bijna een kwart meer dan in 2018.

Naast Amsterdam lieten Assen en Arnhem ook hun vergunningstarieven ongewijzigd. In de andere provinciehoofdsteden stegen de tarieven tussen de 1,4 en 2,5 procent. 

Goedkoop parkeren doe je in Drenthe 

Autobezitters in Maastricht (285,36 euro), Groningen (247 euro) en Den Bosch (215 euro) betalen aanzienlijk voor het parkeren van hun bolide; inwoners van Assen zijn het goedkoopst uit. Voor 45 euro kun je in de Drentse hoofdstad je auto een jaar in het centrum parkeren.

Van de vier grote steden kent Rotterdam dit jaar de grootste tariefstijging. Bewoners moeten dit jaar liefst 71 procent meer aftikken en betalen in alle zones 115,20 euro voor een parkeerplek.

De echter melkkoe qua parkeervergunningen is die voor de tweede auto op een adres. Een kleine rondgang levert daarvoor bedragen op tussen de 248,40 euro (Rotterdam), 270 euro (Den Haag) en 301 euro (Utrecht).

Betaald parkeren

Parkeren is sowieso een fijne inkomstenbron voor gemeentes. Vorig jaar konden zij samen zo'n 825 miljoen euro bij laten schrijven op hun rekening. Dit jaar stijgt dat bedrag naar verwachting met 9,7 procent naar ruim 900 miljoen euro.

Het gaat dan niet alleen om vergunningen, maar ook om geld dat bezoekers bij een parkeerautomaat betalen of in een parkeergarage.

Bron • RTL Z