Personal finance

Helft van Nederlanders wil hogere zorgpremie voor rokers

01 oktober 2019 01:48

Archieffoto. Beeld © ANP XTRA

Rook je of drink je? Dan vindt 40 procent van de Nederlanders dat je meer zorgpremie moet gaan betalen. Ook mensen met overgewicht zouden volgens een kwart van de Nederlanders meer neer moeten tellen voor de basisverzekering.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau Statistiek (CBS).

Meer dan de helft van de ondervraagden (52 procent) vindt dat de zorgpremie voor rokers omhoog moet. Opvallend genoeg vindt 20 procent van de rokers dat zelf ook.

Zware drinkers moeten van 41 procent van de Nederlanders een hogere premie betalen. 20 procent van de ondervraagden wil een duurdere basisverzekering voor mensen die onvoldoende bewegen.

Hogere premie voor mensen met overgewicht

Een kwart van de Nederlanders vindt dat mensen met overgewicht meer moeten betalen voor hun basispremie. Een groot deel van de mensen die zelf overgewicht of obesitas hebben, zijn het daar mee eens.

In Nederland betaalt iedereen dezelfde basispremie voor de zorgverzekering. Het maakt daarbij dus niet uit of je rookt, weinig beweegt of op een andere manier ongezond leeft.

Geen hogere premie voor genetische ziekte

Mensen die genetisch veel kans maken op een ernstige ziekte of aandoening, hoeven van het overgrote deel van de bevolking (81 procent) geen hogere basispremie te betalen. Slechts 3 procent van de ondervraagden wil een verhoogde premie voor deze groep.

Lagere premie voor wie voldoende beweegt

Hoewel Nederlanders in de meeste gevallen willen dat premie gelijk blijft, ongeacht de levensstijl, zijn er ook respondenten die vinden dat de basispremie voor sommige mensen omlaag moet. Zo vindt een derde van de mensen die veel bewegen dat de basispremie voor mensen die voldoende bewegen omlaag kan.

Bron • RTL Nieuws / ANP