Personal finance

Voor de lefgozer is 2016 een goed beleggingsjaar

Erik Rezelman • 30 juli 2016 10:14 @rezel

Beeld ©

Heb je aan het begin van het jaar flink wat risico genomen op de beurs, dan heb je nu een mooi rendement. De grootste winsten zijn dit jaar namelijk te halen in de wat meer riskante hoek: goud, Rusland, olie en mijnbouwbedrijven. “Wie zijn nek uitstak, heeft een goed beursjaar”, aldus RTL Z-beurscommentator Hans de Geus.

De prijs van een ounce goud is dit jaar al 23 procent opgelopen. Zilver doet het zelf nog beter met bijna 40 procent. Een kilo zilver deed begin 2016 zo’n 410 euro, nu betaal je 572 euro. Goud is veel duurder. Een baar goud van 1000 gram steeg in prijs van 31.400 euro naar nu 38.600 euro. 

Je loopt met beleggen meer risico's, maar dan maak je misschien ook veel meer rendement dan de 0,5 procent op een spaarrekening.

Geld verdienen

Gemiddeld genomen is bijvoorbeeld de beurs van Rusland ook een erg goede. In euro’s had je dit jaar al 25 procent gemaakt, Aeroflot steeg bijvoorbeeld meer dan 60 procent. Ook diverse landen in Zuid-Amerika doen het dit jaar erg goed. In landen als Brazilië, Argentinië en Peru was zelfs meer dan 30 procent winst te behalen.

En kocht je aan het begin van het jaar een vat olie, dan was je nu 20 procent rijker. De van olie afhankelijke fondsen, zoals Shell doen het ook erg goed in 2016. Inclusief dividend doet de Koninklijke dit jaar al 20 procent rendement, ondanks een klein dipje aan het eind van afgelopen week.

Mijnbouw

Voor de echte lefgozers waren de mijnbouwfondsen erg interessant. De prijsstijging van grondstoffen zorgt voor grote klappers van de betrokken mijnen. De mijnen zijn dit jaar veel lucratiever geworden. Het Commodity Discoveryfund van onze voormalige beurscommentator Willem Middelkoop is dit jaar bijvoorbeeld al bijna in waarde verdubbeld. Overigens na jaren van dalende koersen.

Rusland en Brazilië zijn erg afhankelijk van de verkoop van grondstoffen, daarom doen ze het dit jaar naar verhouding erg goed.

Op de Nederlandse beurs doet bijvoorbeeld ArcelorMittal het dit jaar erg goed. Had je het lef om begin dit jaar in het fonds te stappen en deed je mee met de claimemissie van 3 miljard euro, dan zou je zijn beloond met 60 procent koerswinst.

Verliezen door verkeerd gokken

Verkeerd gokken kon ook in 2016: De beurzen in Japan en China hebben dit al meer dan 10 procent verloren. Ook Griekenland doet het slecht met - 1 procent. Veilige landen als Duitsland, België en Frankrijk doen het dit jaar ook slecht met een gemiddeld verlies tussen de 5 en 7 procent. Groot-Brittannië heeft nog niet veel last van de Brexit met een winst van 7 procent voor de beursindex.     

Beleggen in Nederland is alles of niets. Heb je toevallig grote fondsen als Shell, Unilever, ASML, Ahold en ArcelorMittal in de portefeuille dan sta je flink in de plus. De AEX staat dan ook, inclusief dividend, al op 4 procent in de plus.

Heb je toevallig kleinere fondsen als Delta Lloyd en KLM Air France in bezit dan kan het zomaar zijn dat je flink in de min staat. Deze fondsen staan flink in het rood. De index voor middelgrote fondsen, de Midkap, staat op bijna -10 procent voor dit jaar en dat is toch zonde van je geld.

Wat brengt de toekomst?

RTLZ-beurscommentator Hans de Geus is meestal de perfecte contra-indicator zegt hij zelf. Onderliggend is hij flauw over de beurs door de kaalslag op de arbeidsmarkt en de bezuinigingen. “Mensen hebben niet veel te besteden, lonen groeien niet, iedereen bezuinigt, bedrijven kunnen niet veel verdienen.” Maar hij denkt dat we nu toch wel eens door kunnen schieten. “De AEX kan zo naar de 600”. De index staat nu op 450 punten.

De enige reden voor zijn goede verwachtingen op de beurs is de lage rente. “Daarna moet je definitief weg zijn op de beurs, na de mogelijke stijging begint het grote ontsparen van de pensioenfondsen en dan is het klaar”, aldus onze beurscommentator.

De Geus twijfelt aan investeringen in (vakantie)huizen. Volgens hem zijn fondsen als Shell zeer liquide. “Mensen kopen nu huisjes voor 4 procent rendement, maar je kan beter Shell kopen, daar kan je snel uit.” 

Zie ook op rtlz.nl

 

Bron • RTL Z / Erik Rezelman