Personal finance

Prinsjesdag: dit zijn de belangrijkste plannen voor 2020

17 september 2019 17:59

Minister Hoekstra presenteert het koffertje. Beeld © ANP

Vanmiddag presenteerde het kabinet de plannen voor 2020. Wat verandert er nu precies, en wat gaan we daar met zijn allen van merken? RTL Z zet de belangrijkste veranderingen op een rij.

Koopkracht: plus voor middeninkomens

Vooral groepen met een modaal inkomen of meer zien hun koopkracht stijgen. Vanaf een bruto jaarsalaris van 35.000 of meer stijgt de koopkracht met 2 procent of meer. Zit je in de inkomensgroep tot 22.000 euro, dan wordt er een koopkrachtstijging van 1,4 procent verwacht. 

Daar moet wel een nuancering bij worden gemaakt. Deze koopkrachtverwachtingen komen van het Centraal Planbureau. En die komen nooit helemaal uit. Ze geven een richting aan, maar vaak komt het nooit helemaal uit. Voor individuen kan de situatie altijd anders uitpakken. 

Werken wordt lonender

Een belastingverlaging en forse kortingen moeten de koopkracht een duw in de rug geven. Vooral werknemers gaan dat merken. Komend jaar gaat er een tweeschijvenstelsel in. Daarnaast gaan de heffingskorting en arbeidskorting omhoog. 

Ook zzp'ers gaan erop vooruit. Voor hen gaat de belasting iets minder omlaag dan voor werknemers. Ook het belastingvoordeel dat zelfstandigen nu nog hebben gaat de komende jaren steeds wat omlaag. Maar ondertussen gaat de arbeidskorting omhoog, waar zowel zzp’ers als werknemers van moeten profiteren.

Prinsjesdag 2019: de belangrijkst conclusies

Extra geld voor huizenbouw

Het kabinet wil af van de krapte op de woningmarkt en trekt daar 2 miljard voor uit. Jaarlijks moeten er 75.000 nieuwe woningen gebouwd worden. Gemeenten krijgen mogelijk subsidie voor woningbouw. 

De verhuurdersheffing wordt aangepakt. Scheefhuurders worden aangepakt en er wordt gekeken naar het weren van beleggers op de woningmarkt. 

Zorgtoeslag stijgt met 67 tot 95 euro. 

Mensen met een lager inkomen krijgen volgend jaar meer zorgtoeslag. Ze krijgen 67 tot 95 euro extra. Dat is tientallen euro’s meer dan de verwachte stijging van de zorgpremie. De maatregel moet Nederlanders met een lager inkomen helpen om hun zorgkosten te kunnen betalen. 

Alleenstaanden krijgen 67 euro meer, omgerekend zo’n 5,50 euro per maand. Gezinnen krijgen 95 euro meer.

Grootbedrijf zal chagrijnig zijn

De belasting voor grote bedrijven gaat volgend jaar niet omlaag, terwijl dat eerder wel was aangekondigd. De winstbelasting blijft volgend jaar op 25 procent. Dat levert de staat volgend jaar 1,7 miljard euro meer op dan eerder was verwacht, en moet dus opgehoest worden door het bedrijfsleven.

Daarnaast wordt het gunstige belastingtarief voor winsten uit innovaties verhoogd, kunnen bedrijven minder makkelijk buitenlandse verliezen aftrekken van de Nederlandse belasting en wordt de belastingkorting die bedrijven krijgen als ze in een klap vooraf hun winstbelasting aftikken geschrapt.

Het staatsinvesteringsfonds van tientallen miljarden

Dat komt er, maar het hoe en wat blijft nog even onduidelijk. Er wordt een fonds opgetuigd om 'het fundament onder de economie van de toekomst sterker te maken'. Wopke Hoekstra zegt tegen RTL Z dat het fonds gevuld wordt met 'tientallen miljarden euro's', over een 'hele lange' looptijd. 

Volgens Hoekstra wordt het fonds gebruikt om de komende 20 tot 30 jaar de economie te stimuleren. "Het gaat om forse bedragen, zodat we er ook iets aan hebben als het land erg is veranderd door vergrijzing en robotisering." 

De portemonnee van de koning

Het koninklijk paar gaat er ook op vooruit. De 'grondwettelijke uitkering' van Koning Willem-Alexander stijgt met 23.000 euro. Daarmee komt zijn uitkering bijna op een miljoen euro uit. En ook koningin Máxima krijgt er 10.000 euro bij. Er wordt meer uitgegeven aan personeel en materieel, maar iets minder aan luchtvaartuigen. 

Andere plannen: 

  • De btw op e-books, online kranten, nieuwswebsites en audioboeken gaat omlaag. 

  • Een pakje sigaretten wordt volgend jaar 1 euro duurder. 

  • Voor miljoenen Nederlanders dreigt een korting op het pensioen, maar de pensioenuitkering van prinses Beatrix gaat met 2,6 procent omhoog

  • De energierekening moet lager uitvallen: voor een huishouden met normaal verbruik gaat er 100 euro aan belasting af

  • Er wordt vanaf 2020 bijna 3 miljard extra geïnvesteerd in het behoud en beheer van wegen. 

  • Werkgevers krijgen meer ruimte om vergoedingen aan werknemers te geven, zoals een kerstpakket of fitnessabonnement, zonder dat daar loonheffingen over betaald hoeven te worden.

Bron • RTL Z