Personal finance

Zoveel verdient een Nederlandse directeur gemiddeld

12 september 2019 20:00

Beeld © Getty

Wat verdient de baas? Een peiling van Human Capital Group geeft een indicatie voor het antwoord op die vraag. Gemiddeld krijgt een directeur 3,7 keer zoveel geld als een medewerker.

Het salaris van de top van het bedrijfsleven is een veelbesproken onderwerp in de samenleving. Hoge bonussen en flinke salarisverhogingen komen geregeld groot in het nieuws. ING-topman Ralph Hamers, bijvoorbeeld, kan erover meepraten. 

Maatschappelijke ophef

Volgens Hamers’ werkgever verdiende hij te weinig en moest er 50 procent bij. Drie miljoen euro per jaar moest het worden. Na maatschappelijke ophef trok ING het salarisvoorstel in. 

Dat type loonstrook, met miljoenenbedragen komt niet vaak voor in Nederland. Dat blijkt uit de enquête van Human Capital Group (HCG) in opdracht van de beroepsvereniging voor directeuren en commissarissen NCD.

Gemiddeld komt een directeur in Nederland uit op 166.000 euro per jaar, inclusief variabele beloningen, zoals een bonus. Commissarissen, een deeltijdfunctie, krijgen gemiddeld 15.500 euro. Commissarissen besteden ongeveer 13 uur per maand aan hun taak

Peiling

De HCG verspreidde de peiling onder de ongeveer 1500 leden van de NCD, 189 mensen vulden deze in. Zij werken vooral voor bedrijven met een omzet tot 500 miljoen euro en minder dan 2000 medewerkers. 

Wat verder opvalt in het onderzoek is dat vrouwelijke directeuren en commissarissen minder verdienen dan hun mannelijke evenknieën. Dat heeft aan de ene kant te maken met de aard van hun werk: vrouwen werken vaker dan mannen in de publieke sector en zijn dan gebonden aan de regels over salarisnormen. 

Maar ook binnen de publieke sector verdienen vrouwen minder dan mannen, concludeert de HCG. Dat is niet anders anders dan in andere sectoren

 

Bron • RTL Z