Personal finance

Geld overmaken tussen verschillende banken duurt nu 5 seconden

Claartje Vogel • 10 september 2019 10:24 @claartjevogel

Geld overboeken tussen banken gaat voortaan via 5 seconden, sneller dan in de rest van Europa. Beeld © GettyImages

Geld overmaken naar iemand die niet bij jouw bank zit, duurt voortaan nog maar 5 seconden. Klanten met een rekening bij ABN Amro, ING, Rabobank, de Volksbank (ASN Bank, RegioBank, SNS) en Knab zijn vanaf vandaag namelijk allemaal aangesloten op Instant Payments, een systeem dat direct overboeken tussen de verschillende banken mogelijk maakt.

Je kunt nu dus bijna direct geld overboeken naar een rekening bij een andere bank. Het bedrag staat vrijwel direct op de rekening van de ontvanger, ook 's nachts, in het weekend en op feestdagen.

Van een werkdag naar seconden

De banken zijn dit voorjaar begonnen met het snellere betalingssysteem. Daarvoor duurde het meestal één werkdag om het geld van de ene naar de andere bank over te maken.

Volgens Betaalvereniging Nederland zijn de Nederlandse banken sneller dan de Europese norm. 600 betaalinstellingen in Europa hebben afgesproken om voortaan binnen 10 seconden geld naar elkaar over te maken. Met 5 seconden zijn de Nederlandse banken dus sneller.

Geen limietbedrag

Bovendien is er geen limiet op het bedrag dat op deze manier kan worden overgeboekt. In de rest van Europa kan je doorgaans niet meer dan 15.000 euro per Instant Payment overboeken.

De banken werkten sinds 2015 aan het nieuwe betalingssysteem. Ze begonnen in april dit jaar de eerste klanten aan te sluiten en zijn nu klaar. De nieuwe betaalmogelijkheid is automatisch toegevoegd aan mobiel- en internetbankieren. 

Enkelvoudige betalingen

Alle enkelvoudige betalingen lopen nu via deze betalingssnelweg. In de toekomst kan de techniek ook ingezet worden voor grotere bulkbetalingen, die vooral bij bedrijven veel gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan het gelijktijdig uitbetalen van salaris aan honderden werknemers.

Volgens Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging zou dat wel kunnen. "We hebben nu een snelweg aangelegd, iedere bank die aanvullende diensten wil aanbieden kan dat doen", legt hij uit. "Er is blijkbaar geen dringende behoefte aan bulkbetalingen binnen seconden. Bedrijven plannen dit soort bulkbetalingen namelijk vooraf in, zodat hun personeel op tijd het salaris heeft."

Vervanging van PIN?

Hij is heel benieuwd met welke innovatieve diensten de banken gaan komen. Voor sommige ondernemers zou het direct overmaken van geld zelfs kunnen betekenen dat ze afscheid nemen van hun pinapparaat. Want als klanten het direct overmaken via internetbankieren, dan heeft de ondernemer het direct. 

"Dat hebben we in Denemarken al gezien. Bij de invoering van dat systeem, waren daar ondernemers die geen pinapparaat meer wilden", zei Inge van Dijk van de Betaalvereniging eerder tegen RTL Z.

Bron • RTL Z