Personal finance

Nederlanders kregen meer te besteden, maar bleven zuinig

19 augustus 2019 06:07

Winkels op de Vismarkt in het centrum van Utrecht. Beeld © ANP

Nederlanders kregen de afgelopen jaren meer te besteden, maar hielden voor een groot deel toch de hand op de knip. In plaats van veel nieuwe spulletjes te kopen, losten ze liever hun schulden af. Bovendien stegen de prijzen van die spulletjes.

De consumptie door huishoudens steeg met 4,1 procent, tussen 2008 en 2018. Het bruto binnenlands product (bbp) nam in diezelfde periode met 9,2 procent toe. Dat blijkt uit een vergelijking van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Waar is de rest van dat geld gebleven?

Wat is bbp? 

Het bbp is een optelsom van alles wat een land in een bepaalde periode produceert, uitgedrukt in een geldbedrag. Als het bbp stijgt, groeit de economie dus. 

Het CBS noemt het aflossen van je hypotheek als verklaring voor het verschil. Nederlanders leenden tussen 2008 en 2018 flink meer geld, voor de aanschaf van een huis. Dat is niet gek, vanwege de gunstige leenvoorwaarden en forse prijsstijgingen op de huizenmarkt in die periode. 

20 miljard euro

Toch is het verschil tussen opgenomen hypotheken en afgeloste leningen zo’n 20 miljard euro lager dan in 2008. Dat betekent dat mensen toen meer zijn gaan aflossen. 

Aflossing van schulden is niet de enige bestemming voor het geld dat we meer te besteden kregen. De consumptieprijzen zijn op hun beurt in vergelijking met het bbp iets harder gestegen. Dat betekent dat wat we willen kopen, gemiddeld duurder is geworden. 

Import en export 

Dat komt door de prijzen van producten uit het buitenland. Die gingen meer omhoog dan de prijzen van spullen die Nederlandse ondernemers exporteren naar het buitenland, becijfert het CBS. 

Bron • RTL Z