Personal finance

Werknemers, pas op! De baas maakt vaak fouten met je vakantiegeld

10 juli 2019 12:02

Op vakantie! Beeld © ANP

Werknemers, opgepast! Er worden dit jaar veel fouten gemaakt rondom de reservering van het vakantiegeld. Dat kan tientallen tot honderden euro's schelen in de uiteindelijke uitbetaling van de vakantietoeslag.

Dat stelt salarisverwerker Timeflex, dat via hun loonstrookjesmeldpunt kloptmijnloon.nl 420 loonstrookjes analyseerde. De salarisspecificaties werden gecontroleerd in de laatste anderhalve week van juni.

Bij controle blijkt dat in 18,10 procent van de gevallen, bij 76 werknemers, fouten zijn gemaakt. Die hebben voornamelijk te maken met de vakantietoeslag. Per 1 januari 2018 is de wet veranderd, waarbij het loonbegrip is verruimd.

Vakantietoeslag over overwerk

"Dat betekent simpel gezegd dat de werkgever vanaf 2018 ook vakantietoeslag is verschuldigd over overwerk of toeslaguren", legt Daan Naus van Timeflex uit. "We zien veel salarisspecificaties waarbij dat niet is meegenomen."

Volgens Naus is het een blinde vlek voor werkgevers. Tenzij je werkt onder een cao met een uitzondering, wordt er per maand 8 procent van het brutoloon gereserveerd voor de vakantietoeslag. Ook over overuren of toeslaguren moet dit gereserveerd en later uitbetaald worden. Vroeger was dat anders, en hoefde dat juist niet. 

Veel structureel overwerk

Hoe veel geld mensen mislopen als er fouten worden gemaakt is lastig te zeggen. Dat bedrag hangt sterk af van het uurloon en de gemaakte overuren. "Als je maar een paar keer per jaar wat overwerkt zal je weinig missen", zegt Naus. "Maar in veel sectoren wordt er structureel overgewerkt. Daar is het risico groter dat er fouten worden gemaakt met vakantietoeslag."

Overigens zijn er een paar cao's waar een duidelijke uitzondering in is opgenomen. Werknemers die onder die cao vallen krijgen geen vakantietoeslag over hun overwerk. 

Een rekenvoorbeeld:

  • Als iemand 15 euro per uur verdient
  • Jaarlijks 100 overuren maakt die worden uitbetaald tegen 150 procent
  • Dan loopt de medewerker al bijna 200 euro vakantietoeslag mis 

Software niet aangepast

Er zijn twee dingen die vaak misgaan bij de gecheckte salarisspecificaties. Wat vaak voorkomt is dat de wetswijziging waarbij vakantietoeslag voor overuren moet worden gereserveerd, niet is meegenomen in de salarissoftware die wordt gebruikt. Dat had aangepast moeten worden na de wetswijziging.

Het lijkt erop dat bedrijven dit vaak niet eens doorhebben, zegt Naus.

Bijzonder tarief

Een andere mogelijkheid is dat er iets mis gaat bij het percentage bijzonder tarief - dat het bedrag bepaalt dat aan loonbelasting wordt ingehouden op bijzondere beloningen als de vakantietoeslag.

Dat percentage wordt vastgesteld op basis van het loon van het jaar ervoor. Maar als een medewerker meer of minder uren gaat werken, een salarisverhoging of bonus krijgt, ouderschapsverlof opneemt of als er iets anders gewijzigd wordt dat van invloed is op het salaris, kan het gebeuren dat het percentage niet meer klopt. Daardoor kan je te veel of te weinig belasting betalen.

Heb je te veel belasting betaald, dan staat je wellicht later nog een meevaller te wachten, maar als je te weinig belasting hebt afgedragen kun je erop rekenen dat je dit later alsnog moet aftikken. Dan wordt je onopgemerkte meevaller later alsnog een onverwachte tegenvaller.

Wat kan je zelf doen? 

Als je zelf wil controleren of er bij jou voldoende vakantietoeslag wordt gereserveerd kan je je salarisstrookje erbij pakken. De meeste specificaties geven de reservering van de vakantietoeslag goed weer. Dat is 8 procent van het brutoloon, wordt maandelijks gereserveerd en loopt op tot de uitbetaling in (meestal) mei of juni. 

Je overuren staan ook op de salarisspecificatie. Aan de hand van de opbouw van de vakantietoeslag is het mogelijk om te zien of de reservering vakantietoeslag over overuren is meegerekend. Je moet dan wel terugrekenen. 

Bij twijfel kan je je specificatie voorleggen aan kloptmijnloon.nl. 

Bron • RTL Z