Personal finance

Buffett schenkt opnieuw miljarden aan goede doelen

01 juli 2019 16:54

Warren Buffett Beeld © ANP

Superbelegger Warren Buffett doneert miljoenen aandelen ter waarde van 3,6 miljard dollar aan vijf stichtingen. Onder meer de Bill & Melinda Gates Foundation kan een flinke donatie tegemoet zien.

Dat maakte de Amerikaanse miljardair maandag bekend. Buffett beloofde in 2006 om zijn gehele vermogen weg te geven aan goede doelen. Met de jongste donatie erbij staat de teller nu op 34 miljard dollar.

De aandelen komen van zijn investeringsfonds Berkshire Hathaway. Dat wist Buffett in de afgelopen vijftig jaar uit te bouwen tot een bedrijf met een beurswaarde van 500 miljard dollar. Het heeft belangen in ruim negentig bedrijven, uiteenlopend van spoorwegmaatschappijen tot chemieconcerns en van Coca-Cola tot Apple.

Het succes van Berkshire maakte Buffett ooit de rijkste man ter wereld, maar nu 'het Orakel van Omaha' zijn vermogen stukje bij beetje weggeeft, zakt hij de laatste jaren langzaam weg op de wereldwijde rijkenlijst.

Grootste stichting van de wereld

Buffett is een vaste donateur van de Bill & Melinda Gates Foundation, de stichting van de Microsoft-oprichter Bill Gates en zijn vrouw Melinda. Dat is de grootste private stichting ter wereld met een vermogen van ruim 50 miljard dollar. Het streeft ernaar de gezondheidszorg wereldwijd te verbeteren en extreme armoede terug te dringen.

Verder gaan de miljarden onder meer naar de Susan Thompson Buffett Foundation, een stichting vernoemd naar de overleden vrouw van de belegger. Ook de Howard G. Buffett Foundation, bestuurd door zijn zoon Howard, kan een flinke bijdrage tegemoet zien, net als de Sherwood Foundation en de NoVo Foundation.

Billion dollar givers club: dit zijn de gulste gevers

Trend in het land van de superrijken: in een klap 1 miljard dollar weggeven aan een goed doel. Maar wie zijn die gulle gevers?

Bron • RTL Z