Personal finance

Economie groeit harder, maar we hebben minder te besteden dan verwacht

Claartje Vogel • 19 juni 2019 07:39 @claartjevogel

De Nederlandse economie groeit harder dan verwacht, maar onze de koopkracht groeit juist wat minder. Beeld © ANP

De Nederlandse economie groeit in 2019 met 1,7 procent, terwijl het Centraal Planbureau (CPB) eerder nog uitging van 1,5 procent. Maar de koopkracht van de gemiddelde Nederlanders stijgt juist minder dan eerder gedacht.

Het CPB presenteert vandaag nieuwe voorspellingen voor 2019 en 2020. De koopkracht van Nederlandse huishoudens neemt in 2019 in doorsnee met 1,2 procent toe, verwachten de onderzoekers.

Pensioen en uitkering

Dat is minder dan de 1,6 procent die het Planbureau eerder voorspelde. Het CPB moest de reële lonen (oftewel: hoeveel je kunt kopen voor je euro) bijstellen en daarbij is de spaarrente aangepast.

Dat laatste is vooral negatief voor Nederlanders met relatief veel spaargeld, denk aan gepensioneerden en huishoudens met hogere inkomens. Al met al gaan de midden- en hoge inkomens er dit jaar het meest op vooruit. De koopkracht van lage inkomens en uitkeringsgerechtigden stijgt het minst (+0,8 procent).

'Ik moet 20 euro aan mijn kind vragen om boodschappen te doen'

Je hebt een keurige baan, verdient een normaal salaris, maar rondkomen lukt niet. Steeds meer Nederlanders overkomt het. De vaste lasten zijn zo veel gestegen dat er te weinig overblijft om van te leven.

Werkloosheid blijft laag

De werkloosheid blijft in de raming uitzonderlijk laag, maar loopt wel wat op in 2020. Laura van Geest, directeur CPB: "Ondanks een meer standaard economische groei blijft de werkgelegenheidsgroei opvallend fors. De loonstijging is beperkt, gezien de krapte van de arbeidsmarkt. Dit is overigens geen uniek Nederlands verschijnsel."

In 2020 loopt de groei wat terug, voorspelt het Planbureau. Dan daalt de economische groei naar 1,5 procent. Oorzaken zijn het Amerikaanse handelsbeleid, de kans op een no-deal Brexit en de instabiele situatie in Italië, aldus het CPB.

Koopkracht loopt op in 2020

Verder blijft de koopkracht stijgen. Dit jaar hebben Nederlanders gemiddeld 1,2 procent meer te besteden, volgend jaar wordt dat 1,4 procent. Dat komt onder andere omdat de inflatie afneemt.

Bron • RTL Z