Personal finance

Kabinet lanceert campagne om taboe op schulden te doorbreken

27 mei 2019 06:32

Staatssecretaris Tamara van Ark. Beeld © ANP

Mensen zouden zich niet moeten schamen als zij schulden hebben, vindt het kabinet. Daarom start vandaag de campagne 'Kom uit voor je schuld'.

De campagne moet schuld uit de taboesfeer halen. Want veel mensen durven er niet voor uit te komen dat ze schulden hebben, en vragen daardoor pas laat om hulp. Naar schatting hebben 1,4 miljoen huishoudens in Nederland problematische schulden, of het risico daarop.

"Mensen lopen gemiddeld vier jaar rond met schulden voordat ze aan de bel trekken", zegt staatssecretaris Tamara Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die de campagne vandaag aftrapt in Rotterdam. "Een kleine schuld kan dan uitgegroeid zijn tot een onoplosbaar probleem dat het leven beheerst. Stress, een slechtere gezondheid en verlies van werk kunnen de gevolgen zijn."

Schuldenambassadeurs

De campagne draait om 'schuldenambassadeurs': mensen die openlijk praten over hun schulden. De boodschap is dat hun 'coming out' de eerste stap bleek op weg naar een oplossing.

De ambassadeurs zijn uiteenlopende mensen, van jong tot oud en van arm tot rijk. Hun verhalen moeten ook meer begrip kweken bij mensen die zelf geen schulden hebben, door te laten zien dat iedereen in de financiële problemen kan komen. Dat moet het weer makkelijker maken voor mensen met schulden om over hun problemen te praten en deze op te lossen.

Speelgoedwinkel

Een van de ambassadeurs is Marc Mulder. Hij had een winkel waarin hij onder meer bordspellen verkocht. Toen er een bouwproject werd gestart tegenover de winkel, zakte de omzet met 50 procent in. Tegelijkertijd liep het huurcontract af en besloot de verhuurder de huur te verhogen, omdat de binnenstad verbeterd zou worden door de verbouwing.

Mulder had daarvoor al een moeilijke fase doorgemaakt met zijn winkel. Die problemen had hij opgelost, maar dat had wel de nodige energie gekost. "Ik kon het gewoon zelf niet meer aan, waardoor je op een gegeven moment mensen moet inhuren om bepaalde dingen voor je te doen."

Te lang gezwegen over schuld: 'Ik kon mijn kinderen geen eten geven'

Marc Mulder is nu één van de gezichten van de campagne 'Kom uit voor je schuld'.

Van kwaad tot erger

Tegenslag op tegenslag dus. Tot overmaat van ramp moest Mulder van de Belastingdienst zijn kinderopvangtoeslag terugbetalen. Een foutje, zo bleek later, maar er werd toch 12.000 euro ingehouden.

Mulder: "Op een gegeven moment geloof je niet meer dat je eruit komt. Toen ben ik ook gestopt met de post openmaken. Want als je de post openmaakt zie je een probleem dat niet op te lossen is. Ik zou nooit van een brug springen, want ik heb kinderen. Maar dat stond op dat moment dichterbij de oplossing dan iets anders."

Gelukkig kwam er een andere oplossing. De belastingdienst gaf de kinderopvangtoeslag alsnog vrij. Daarmee kon Mulder een advocaat inhuren, waarmee hij uiteindelijk via de rechter een schuldsanering wist te regelen.

Hulp: hoe eerder hoe beter

Inmiddels heeft Mulder de situatie een plekje kunnen geven. Nu helpt hij andere mensen met schulden. Want, benadrukt hij, het kan iedereen overkomen. "Of je nu rijk bent of arm, er kunnen dingen gebeuren die je hele leven overhoop gooien. De meeste mensen kunnen daar tot op zekere hoogte niks aan doen, want het zijn altijd dingen die ze niet zien aankomen."

Als je in de schulden belandt, heeft Mulder één tip: hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter. "Dus niet alleen als je grote schulden hebt, maar ook als je je huur een maand te laat betaalt. Want er hoeft maar iets te gebeuren en het zijn ineens twee maanden achterstallige huur. En dan heb je al grote problemen."

Bron • RTL Z