Personal finance

Kijk terug: zo creëer je overzicht in jouw financiën

23 mei 2019 18:13

Archieffoto Beeld © ANP

Als je slecht overzicht heb van je financiële situatie, kan dat ernstige gevolgen hebben. Hoe krijg je grip op je geldzaken? En welke rol kunnen financiële instanties hierin spelen. Je ziet het in het online seminar over de 'geldknoop'.

Een pensioen, de beleggingsrekening, sparen, je hypotheek: met al die financiële producten kun je nogal de draad kwijtraken. Verschillende producten zijn voor lange tijd ondergebracht bij verschillende dienstverleners, terwijl die producten invloed op elkaar uit kunnen oefenen. De overdaad aan aanbieders en producten maakt het een flinke uitdaging om inzicht te krijgen in jouw financiële situatie. 

Als we meer inzicht in onze financiële situatie krijgen, kunnen we beter anticiperen op 'life events' stelt Clint van Haalen van Topicus. Hij pleit voor een bredere kijk bij banken, adviseurs én de overheid als het gaat om het samenbrengen van financiële informatie.

Voor consumenten en professionals

In dit online seminar gaat Janneke Willemse in gesprek met Clint van Haalen en met Jeroen Wolfsen van MoneyWise. Zij bespreken hoe consumenten de 'geldknoop' kunnen ontwarren en voorkomen.

Het seminar is niet alleen voor consumenten interessant, maar vooral voor alle financiële adviseurs en geldverstrekkers van Nederland.

Kijk hier het hele seminar terug.

Help de consument de geldknoop ontwarren 

Volgens Clint van Haalen wordt de financiële huishouding voor consumenten steeds complexer. "Het moet en kan anders. Deze tijd vraagt om verandering, er is een grote markt voor dienstverleners die overzicht brengen. Help de consument om echt inzicht te krijgen. Geef ze een plek waar de gehele financiële huishouding samenkomt en ze in een oogopslag de huidige situatie kunnen inschatten." 

Het is dus niet alleen de verantwoordelijkheid van de consument om overzicht te krijgen. Financiële instellingen moeten volgens Van Haalen meer verantwoordelijkheid nemen. "Je moet kijken naar het totaalplaatje of zoals wij het noemen: 'connected banking'."

MoneyWise is zo'n instelling die consumenten helpt de geldknoop te ontwarren. Het bedrijf adviseert klanten en werkt regelmatig samen met consumentenprogramma's om consumenten inzicht te geven in hun financiële huishouding. 

RTL Z Online Seminars

RTL Z organiseert online seminars over verschillende financiële en maatschappelijke onderwerpen. In deze seminars kunnen kijkers thuis meepraten en vragen stellen in de uitzending. Ook zit er bij elk seminar een deskundig team klaar om vragen te beantwoorden die niet in de uitzending aan bod kunnen komen. 

Kijk hier voor een volledig overzicht van onze komende seminars. 

Dit online seminar is een samenwerking met Topicus.

Bron • RTL Z