Personal finance

Ruimbagage meenemen bijna 15 procent duurder in twee jaar

RTL Z • 24 april 2019 06:13 @rtlz

Het meenemen van een koffer in het vliegtuig wordt steeds duurder. Beeld © ANP

Het meenemen van een grote koffer op een Europese vlucht wordt steeds duurder. Bij de tien populairste vliegtuigmaatschappijen onder Nederlandse reizigers zijn de kosten voor ruimbagage de afgelopen twee jaar gemiddeld met ruim 14 procent gestegen. 

Dat blijkt uit onderzoek van beslist.nl. Het online warenhuis vergeleek zowel de kosten van een koffer tot 15 kilo als die met een maximumgewicht van 23 kilo waarbij de reiziger tijdens het boeken aangeeft een koffer in te willen checken. Het gemiddelde van beide cijfers vormt het stijgingscijfer.

Brussels Airlines hardst gestegen

Door de relatief hoge kosten voor het meenemen van een koffer kan het voorkomen dat je meer betaalt voor je koffer dan voor je vliegticket. Zeker wanneer je er tijdens het boekingsproces niet voor hebt gekozen om vooraf te betalen voor ruimbagage, en besluit dit pas op het vliegveld te doen.

De grootste prijsstijging komt op het conto van Brussels Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van België. Betaalden passagiers in 2017 voor een koffer van zowel maximaal 15 als 23 kilo nog 15 euro, twee jaar later is dat opgelopen tot 25 euro. Een stijging van 67,7 procent.

KLM en Transavia stabiel

TUI is met 22,5 procent een goede tweede, Ryanair volgt op de derde plek met een stijging van 12,5 procent. Eurowings, KLM, de enige niet-prijsvechter op de lijst, en dochterbedrijf Transavia hebben als enige in de lijst hun prijzen niet verhoogd.

In absolute cijfers brengt Wizz Air de hoogste kosten voor ruimbagage in rekening. De Hongaarse prijsvechter, die vliegt op Eindhoven, Groningen en Maastricht, hanteert een variabel tarief dat kan oplopen tot 72 euro voor een koffer van 23 kilo. Dat komt neer op een stijging van ruim een derde.

Ter plekke inchecken

Naast de hogere online tarieven voor het meenemen van ruimbagage wordt ook het pas op het vliegveld inboeken van koffers steeds minder aantrekkelijk gemaakt. De luchthaventarieven zijn in twee jaar tijd met gemiddeld 18 procent gestegen.

Ook hier zijn passagiers van Wizz Air het duurst uit. Bij de Hongaarse airline, mede opgericht door wijlen Prins Friso, betalen reizigers 55 euro voor het inchecken van een koffer bij de balie. Bij alle andere maatschappijen betalen reizigers ook extra, maar zijn de verschillen kleiner.

Bron • RTL Z