Personal finance

Center Parcs-huisje? Voor 179.000 euro heb je er een

Michaël Niewold • 16 april 2019 11:34 @michaelniewold

Huisjes op Center Parcs De Eemhof. Beeld © ANP

​​​​​​​Een buitenkans voor wie nog op zoek is naar een vakantiehuis en goed in de slappe was zit. Center Parcs verkoopt alle woningen van vakantiepark De Eemhof in Zeewolde. Prijzen variëren van 179.000 tot 415.000 euro, meldt het bedrijf aan RTL Z. Wie denkt er vervolgens gratis te kunnen wonen of logeren, komt bedrogen uit.

Het huis wordt namelijk meteen voor 15 jaar gehuurd door moederbedrijf Pierre & Vacances, legt Enrico de Koster uit. Hij is directeur vastgoed bij het internationale bedrijf, verantwoordelijk voor Nederland, België en Frankrijk. 

Niet voor eigen vakantie

"Wie op vrijdag denkt: goh, even naar mijn huisje, dat kan niet", vertelt De Koster. "Dat is een hele andere constructie. En het zou ook een beetje raar zijn. Wie een huis koopt in Amsterdam om te verhuren, kan ook niet opeens tegen zijn huurder zeggen: ik kom vannacht slapen."

Kopers die enorm fan zijn van vakantie vieren bij Center Parcs krijgen wel iets anders terug, behalve de huur. "Ze krijgen het Friends-voordelenpakket, dat is specifiek voor eigenaren. Dan kun je tegen hogere kortingen bepaalde dingen boeken binnen het bedrijf", zegt De Koster. 

Prijsverschillen

In totaal worden er 651 woningen verkocht, meldt het bedrijf. Van het totaal aantal woningen dat in de verkoop gaat, zijn er maar 300 bestemd voor particuliere beleggers. De andere 351 huisjes worden aan professionele beleggers verkocht, evenals de voorzieningen op het park en het hotel. 

De prijzen voor een huisje variëren flink in prijs: de goedkoopste kost 179.000, de duurste 415.000 euro, exclusief btw en kosten koper. De prijsverschillen worden veroorzaakt door de grootte en luxe van de woningen, legt een woordvoerder van het bedrijf uit. 

Huurinkomsten

Daar krijg je als huiseigenaar een huuropbrengst van 4,75 procent voor terug, gecorrigeerd voor inflatie en over een periode van 15 jaar. De huuropbrengst stijgt dus met de economische groei mee, maar daar zit wel een grens van 1,5 procent inflatie op. "Is de inflatie hoger dan dat, dan houdt het op", aldus De Koster. 

Dat zou je over een periode van 15 jaar een bedrag van 127.500 euro kunnen opleveren, op een huisje van 179.000 euro.

Omzetafhankelijk

Kopers die wat meer risico durven nemen, gaan voor een andere formule van huur uitkeren. Ze krijgen een vast rendement van 3 procent van de aankoopprijs van het huis, met daar bovenop een deel dat afhankelijk is van de omzet van het hele vakantiepark. "Dat kan in totaal groeien tot meer dan 5 procent rendement", legt De Koster uit. 

Alleen al die 3 procent is goed voor een rendement van 80.000 euro over 15 jaar. Het park zelf blijft verantwoordelijk voor de verhuur van de huisjes en het onderhoud van het park.

Geen toezicht

Investeren in een vakantiehuisje is overigens niet zonder risico, omdat het buiten het toezichtsgebied van beurswaakhond AFM valt. Die waarschuwt op de site voor de toegenomen populariteit van vakantiehuisjes als beleggingsobject. 

Verkopers van 'recreatief vastgoed' zijn in hun reclames verplicht te melden dat de AFM geen toezicht houdt

Opbrengst: 160 miljoen

Naar verwachting levert de verkoop in totaal een bedrag op van 160 miljoen euro. Daarvan wordt 45 miljoen in het opknappen van de huisjes en de faciliteiten gstoken. Wat met de rest gebeurt, wil de woordvoerder niet zeggen. 

De verkoop van de vakantiehuisjes start op 18 mei. Onlangs werd de verkoop van de huisjes van Center Parcs in Zandvoort gestart, daar zijn nog maar een paar woningen te krijgen.

Bron • RTL Z