Personal finance

Gesjoemel met labels: wasmachine en koelkast minder zuinig dan beloofd

Claartje Vogel • 19 maart 2019 16:25 @claartjevogel

Beeld ©

Energielabels van huishoudelijke apparaten kloppen niet altijd, blijkt uit een steekproef van de NVWA. Zo'n 20 procent van de koelkasten, stofzuigers en tv's die de instantie onderzocht verbruiken meer energie dan de fabrikant belooft.

Bovendien hebben sommige apparaten niet eens een energielabel, blijkt uit het inspectierapport van de Nederlandse Voedsel- En Warenautoriteit (NVWA).

Soms wel twee niveaus minder zuinig

De NVWA inspecteerde in totaal 123 relatief goedkope huishoudelijke apparaten met een laag energieverbruik (A+++) en testte ze op hun energieverbruik. Bij 80 procent van de koelkasten, stofzuigers en televisies klopte het label, maar bij 20 procent dus niet. De apparaten zijn soms wel twee energieniveaus minder zuinig dan beloofd.

"Het is geen representatieve steekproef", benadrukt woordvoerder Paula de Jonge. Maar het laat wel zien dát het gebeurt, en hoe makkelijk het is om te sjoemelen met labels.

Als consument kun je namelijk lastig controleren of een apparaat voldoet aan het etiket, omdat het van zoveel factoren afhangt.

Verschil op de energierekening

Stel, de koelkast die jij gekocht hebt is eigenlijk een klasse minder minder zuinig dan op het label staat. Wat scheelt jou dat in je portemonnee?

De Consumentenbond legt uit dat er een ingewikkelde berekening schuilgaat achter de energieklasse van zo'n apparaat. Niet alleen de grootte van de koelkast speelt mee, maar ook de zogenaamde klimaatklasse en of de vriezer 'no frost' heeft. Maar als je van gemiddelden uitgaat, kan het verschil tussen een koelkast met energielabel A+++ (het laagste energieverbruik) en A++ (een klasse minder zuinig) zo'n 20 euro per jaar zijn.

Het verschil tussen een A+++ en A+ (twee klassen minder zuinig) is relatief groter. Een gemiddelde A+++-koelkast kost 35 euro aan energie per jaar, terwijl een A+ voor 70 euro aan stroom verbruikt. Dat is dus het dubbele.

Label verplicht

Winkels zijn wettelijk verplicht om een energielabel op huishoudelijke apparaten te plakken, maar ze doen dat niet altijd. NVWA bezocht tussen 2015 en 2017 in totaal bijna 3000 (web)winkels en zag dat vooral webwinkels vaak 'vergeten' te vermelden hoe energiezuinig een product is.

Slechts 27 procent van de webshops voldoet aan de wettelijke eis dat huishoudelijke apparaten een energielabel moeten hebben. In fysieke winkels gaat het vaker goed: daar heeft 76 procent van de apparaten een etiket.

Minder zichtbaar

Hoe kan dat? Paula de Jonge van de NVWA: "Bij webshops is het natuurlijk minder snel zichtbaar dat een label ontbreekt dan in een showroom."

Maar dat betekent niet dat ze zomaar het label achterwege mogen laten. De NVWA heeft inmiddels schriftelijke waarschuwingen gegeven. "Meer kunnen we niet doen", zegt De Jonge. "We willen graag meer mogelijkheden om te handhaven. Op dit moment bereidt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een wetswijziging voor waarmee de NVWA meer bevoegdheden krijgt."

Bron • RTL Z