Personal finance

Meer mensen met een krediet, maar minder wanbetalers

Gert-Jan Verstegen • 20 februari 2019 13:34 @GJVerstegen

Beeld © Getty

Het aantal mensen met een betaalachterstand op hun leningen is vorig jaar opnieuw licht afgenomen. Terwijl het aantal wanbetalers daalde, nam het aantal mensen met een krediet juist toe.

670.000 mensen worden door het BKR gezien als wanbetaler. Dat waren er een jaar eerder nog 690.000. 

"De afname van het aantal wanbetalers komt doordat het goed gaat met de economie", vertelt woordvoerder Hans van Zon. Toch waarschuwt het BKR dat het aantal wanbetalers in het laatste kwartaal van 2018 toenam ten opzichte van een kwartaal eerder.

Smartphones op afbetaling

10,8 miljoen Nederlanders hadden in 2018 een of meerdere leningen. Dat zijn er 400.000 meer dan in 2017. Het gaat niet alleen om leningen en doorlopende kredieten, maar ook private leasecontracten van auto's, creditcards met afbetaling en mobiele telefoons op afkoop leveren een BKR-registratie op. 

Dat het aantal mensen met een lening is toegenomen, komt voornamelijk door dat laatste, ziet het BKR. Voorheen werden 'gratis' telefoons bij abonnementen niet gezien als telefoon op afbetaling, terwijl de prijs van zo'n telefoon in het maandbedrag is meegenomen. Alleen telefoons duurder dan 250 euro worden gezien als lening.

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen