Personal finance

Automobilisten kiezen vaker voor privé-leaseauto: 150.000 op de weg

Sam Trompert • 15 februari 2019 09:39 @samtrompert

Auto's op de weg. Beeld © Getty

Het aantal privateleaseauto's stijgt hard in ons land. Eind vorig jaar reden er meer dan 150.000 auto's op de weg via private lease, een stijging van ruim 45 procent ten opzichte van een jaar eerder. In totaal zijn er momenteel zo'n 1 miljoen leaseauto's.

Vooral particulieren kiezen er vaker voor om een auto te leasen. Dat blijkt uit gegevens van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). Maar ook het aantal zakelijke rijders groeit. Bij die groep was vorig jaar sprake van een toename van 13 procent.

Kopen of leasen 

Mensen die graag een nieuwe auto willen rijden kunnen kiezen tussen kopen en leasen. Niet iedereen heeft zomaar duizenden euro's beschikbaar om een nieuwe auto te kopen. In zo'n geval kun je kiezen voor het afsluiten van een lening, of het leasen van een auto. Dat laatste kan voordeliger uitpakken, maar er kleven ook nadelen aan, waarschuwt de Consumentenbond.   

Bij het privé-leasen van een auto betaal je een vast bedrag per maand. Dat is prettig, omdat je beter weet wat je maandelijks kwijt bent, buiten de kosten voor brandstof. Je sluit dan wel een contract af en als je daar toch tussentijds vanaf wil moet je daarvoor een forse boete betalen. 

Lagere hypotheek

Ook kun je lagere hypotheek krijgen als je een privé-leaseauto hebt, maar dat is ook het geval bij een lening voor de aankoop van een auto. De Consumentenbond wijst er daarom op dat je ook een tweedehandsauto zou kunnen kiezen, die je wel kunt betalen met eigen geld. 

Branchevereniging VNA wijst op het voordeel van nieuwere auto's op de weg. "Naast het feit dat nieuwe auto’s zuiniger rijden, hebben zij gemiddeld ook meer veiligheidsopties. En dat is weer goed voor de verkeersveiligheid en de doelstelling van het kabinet om het aantal verkeersslachtoffers in Nederland terug te dringen", zegt directeur Renate Hemerik.

Bron • RTL Z