Personal finance

Hoe houd ik dit jaar geld over in mijn portemonnee?

Carien ten Have & Sam Trompert • 18 januari 2019 15:00

Beeld © RTL Z

De energierekening, de btw, de zorgpremie, maar ook je nettoloon: het gaat allemaal omhoog dit jaar. Hoe ga je om met al die veranderingen voor je portemonnee? In de Kijker aan Z leggen we jullie vragen voor aan experts. Dit keer: directeur Arjan Vliegenthart van het Nibud en Olaf Simonse, programmamanager van Wijzer in Geldzaken. 

Wat zijn de beste/goedkoopste oplossingen om energiezuinig te wonen?

Het begint bij goede isolatie, zeggen Vliegenthart en Simonse. Bij alle maatregelen die je daarna neemt heb je daar profijt van, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp

"Begin bij spouwmuurisolatie, of dubbel glas, als je dat nog niet hebt", adviseert Simonse. En check bij de gemeente waar je woont of er subisidiepotjes zijn voor energiezuinige verbouwingen. 

Is het verstandig een studieschuld sneller af te lossen dan voorgeschreven door DUO?

De standaardregel is: los je schuld zo snel mogelijk af. Dat geldt dus ook voor je studieschuld. Kan het sneller, doe dat dan vooral, zeggen de experts.

Maar, let op: als je net bent afgestudeerd en nog helemaal geen buffer hebt opgebouwd, begin daar dan maar mee. "Een gezin heeft een buffer nodig van zo'n 10.000 euro", zegt Vliegenthart van het Nibud. "Een alleenstaande zonder auto heeft zo'n 5000 euro nodig." 

En begin met het aflossen van de schuld met het hoogste rentepercentage. Heb je een studieschuld, maar ook een schuld op je credit card? Dan is het beter eerst die af te lossen.

De spaarrente is zo laag. Wat is het beste alternatief?

De experts raden voorzichtigheid aan. Vliegenthart: "Zo'n 20 procent van de Nederlanders heeft helemaal geen spaargeld. Nog eens 20 procent heeft minder dan 5.000 euro." 

Voor je gaat investeren, of op zoek gaat naar andere vormen van rendement moet je eerst - nogmaals - je buffer opbouwen.  

De hele aflevering van de Kijker aan Z is hieronder te bekijken. Volgende week staan ondernemers centraal: wat verandert er voor zzp'ers, mkb'ers en andere ondernemers in 2019? Stel je vragen via onze sociale media. 

Bron • RTL Z