Personal finance

Nieuw record: salarissen FC Barcelona opgeteld 560 miljoen euro

15 januari 2019 17:30

Philippe Coutinho, Lionel Messi en Ousmane Dembélé vieren samen een doelpunt van FC Barcelona Beeld © ANP

FC Barcelona heeft een primeur te pakken: het is de eerste club in de voetbalgeschiedenis die meer dan een half miljard euro besteedde aan personeelskosten.

Dat brengen de accountants van KPMG naar buiten in hun onderzoek. Daarin werden de acht meest noemenswaardige kampioenen van Europa behandeld: FC Barcelona, Manchester City, Bayern München, Juventus, Paris Saint-Germain, FC Porto, Galatasaray en PSV

In het seizoen 2016/2017 gaven de Catalanen 'slechts' 392 miljoen euro uit aan personeel, vorig jaar is dat gestegen naar 562 miljoen euro. In het onderzoek vallen spelers, trainers en alle andere werknemers onder de uitgaven. De cijfers van het huidige seizoen zijn nog niet bekend.

50 miljoen tekengeld

De stijging van de afgelopen jaren is niet heel lastig te achterhalen: Barcelona versterkte zich met grootverdieners Philippe Coutinho en Ousmane Dembélé en verlengde verschillende spelerscontracten. Deze contractverlengingen brengen regelmatig een nóg hoger loon met zich mee. 

Zo zou Messi tegenwoordig al 30 miljoen euro per jaar verdienen, maar kreeg hij met het ondertekenen van zijn nieuwe contract ook nog eens 50 miljoen euro tekengeld mee. Daartegenover staat dat Barca in dat jaar meer inkomsten had: 689 miljoen euro. Alleen Real Madrid ontving meer met 743 miljoen euro aan inkomsten.

Lozano duurste PSV'er

Ter vergelijking: PSV besteedde een 'schamele' 35 miljoen euro aan personeelskosten, en had 62 miljoen aan inkomsten. Wat betreft meest waardevolle spelers maakte KPMG een schatting: Hirving Lozano (48 miljoen euro), Steven Bergwijn (18 miljoen) en Gastón Perreiro (13 miljoen). 

Bron • RTL Nieuws