Personal finance

Verzekeraar Achmea voor rechter gedaagd om woekerpolissen

RTL Z • 03 januari 2019 19:42 @rtlz

Het hoofdkantoor van de verzekeraar in Apeldoorn. Beeld © ANP

Vereniging Woekerpolis.nl en de Consumentenbond zijn naar de rechter gestapt om verzekeraar Achmea te dwingen gedupeerden van woekerpolissen te compenseren. Niemand minder dan de deurwaarder overhandigde de dagvaarding bij de receptie van het Achmea-kantoor in Apeldoorn.

Met de rechtszaak zetten de organisaties hun dreigement door. Ze hadden Achmea eerder een ultimatum opgelegd om met nieuwe voorstellen voor een collectieve compensatie te komen, maar de verzekeraar weigerde dat. Volgens beide partijen verkocht Achmea 800.000 woekerpolissen.

Dan maar kwaadschiks

Ab Flipse, voorzitter van de Vereniging Woekerpolis.nl, vindt het onbegrijpelijk dat Achmea zelfs weigert om met hen in gesprek te gaan. "Wij gaan nu via de rechter compensatie afdwingen", zegt hij. "Als het niet goedschiks kan, dan moet het maar kwaadschiks."

Achmea liet al eerder weten een nieuwe collectieve compensatieregeling niet te zien zitten. De verzekeraar sloot in 2010 al een deal over compensatie voor de gewraakte beleggingsverzekeringen en wil de resterende klachten individueel afhandelen.

Compensatie ontoereikend

Directeur Bart Combée van de Consumentenbond noemt die eerdere compensatie echter 'volstrekt ontoereikend'. Achmea hanteert een in 2008 opgestelde norm die volgens de Consumentenbond 'veel te laag is in vergelijking met de geleden schade'.

In de jaren negentig van de vorige eeuw en begin 2000 verkochten verzekeraars beleggingsproducten en overlijdensrisicoverzekeringen gekoppeld aan de hypotheek. Ze beloofden consumenten dat zij hiermee tijdens de looptijd van de hypotheek konden sparen.

Zeven miljoen polissen

Dat spaarpotje bleek uiteindelijk niet zo goed gevuld als beloofd, omdat de verzekeraars hoge premies rekenden, die elke maand van de inleg werden afgetrokken. Daar waren consumenten vaak niet van op de hoogte. In totaal zijn ongeveer zeven miljoen van zulke woekerpolissen verkocht.

In 2006 kwam aan het licht dat veel beleggingsverzekeringen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht. Organisaties als de Consumentenbond en Vereniging Woekerpolis proberen gedupeerden sindsdien te helpen om schadevergoedingen te krijgen van de verzekeraars. Zij schatten de schade voor consumenten op circa 4 miljard euro.

Bron • RTL Z