Personal finance

Vastgoedprojecten domineren crowdfunding top 100

Sam Trompert • 21 december 2018 16:06 @samtrompert

De nummer 1 van dit jaar: Vakantiepark Aquadelta. Beeld © Roompot

Vastgoedprojecten en duurzame initiatieven scoren goed in de Crowdfunding Top 100 2018, de ranglijst van meest succesvolle crowdfundingprojecten van het jaar. Opnieuw is het recordbedrag van vorig jaar gebroken. Een Zeeuws vakantiepark is de nummer 1. De Roompot Groep haalde 13,8 miljoen euro op.

Crowdfunding is dit jaar goed voor een recordbedrag van 260 miljoen euro. Niet eerder werd zoveel geld opgehaald via crowdfunding. 

50 procent groei

Voor een relatief nieuwe vorm van financiering is dat misschien ook niet zo gek, maar de laatste jaren viel de groei op de crowdfundingmarkt best mee.

Nu zit de branche dit jaar weer in de lift. Volgens een analyse van Fundwijzer groeide de markt met bijna 50 procent, van 175 miljoen naar 260 miljoen. 

Die groei zit hem dus vooral in vastgoed en duurzaamheid. "Dit type projecten heeft doorgaans een grotere omvang dan de projecten die voorgaande jaren in de top 100 te vinden waren", zegt Bart Ruitenbeek van Fundwijzer. 

'Markt volwassener' 

"De markt wordt volwassener", zegt Mark Lipsius van De Breed en Partners, dat de top-100 samenstelt. Voorheen domineerden maatschappelijke initiatieven en sociale ondernemers de ranglijstjes. De laatste jaren speelt rendement een grotere rol. "Nu grotere namen als Centerparcs en Roompot zich ook met crowdfunding inlaten wordt het interessanter voor investeerders." 

Daarmee is het maatschappelijke aspect van crowdfunding volgens Lipsius niet verdwenen. "Ook die markt zal gegroeid zijn, maar daar zijn de bedragen lager. Die halen de top 100 niet meer."   

Ook Fundwijzer signaleert dat crowdfunding wint aan populariteit bij vastgoedontwikkelaars. Dit jaar kwamen er een aantal nieuwe crowdfundingplatforms bij op het gebied van vastgoedfinanciering en bestaande platforms breidden uit in die richting. 

58 vakantiehuisjes

De Breed & Partners zette de meest succesvolle projecten op een rij. Op 1 staat dus Bruinisse Vastgoed. Crowdfunders brachten bijna 13,8 miljoen euro bij elkaar voor de aankoop en restyling van 58 vakantiehuisjes in Zeeland op het terrein van Vakantiepark Aquadelta van Roompot.

Crowdfundhypotheek

Dat gaat dan meestal om projectontwikkeling, maar zelfs je hypotheek kun je sinds dit jaar laten crowdfunden. Afgelopen oktober kochten Ivo en Kim een huis in Leiden met behulp van crowdfunding. Dat bleek voor hen de goedkoopste manier, vertelde het stel in oktober aan RTL Z.  

Mark Lipsius signaleert nog een trend. "Naast vastgoed en duurzaamheid speelt ook innovatie een prominente rol. Neem bijvoorbeeld projecten als de smartphoneproducent Fairphone en modemerk Labfresh. Deze producten zijn niet alleen duurzaam, maar ook innovatief", zegt hij.

Duurzame smartphone

Fairphone bereikt dit jaar de zesde plaats in de Crowdfunding Top 100, met 2,5 miljoen euro. Met dat geld wil het Nederlandse bedrijf internationaal uitbreiden en de duurzame smartphone doorontwikkelen, zei projectleider Lina Ruiz eerder tegen RTL Z

Over de cijfers

Fundwijzer meet van alle opgenomen crowdfundplatformen de succesvol afgeronde projecten. Projecten die via een zogenoemde 'inner crowd' of institutionele investeerder zijn gefinancierd zijn buiten beschouwing gelaten, omdat deze niet publiekelijk aangeboden worden. 

Bron • Sam Trompert / RTL Z