Personal finance

Gemeente Utrecht klaar met peperdure, piepkleine huurwoningen

Gert-Jan Verstegen • 09 juni 2017 17:15 @GJVerstegen

Beeld © ANP

De gemeente Utrecht wil paal en perk stellen aan kleine, peperdure huurwoningen. De vierkantemeterprijs van zogenaamde middeldure huurwoningen moet dus omlaag. Om dat te bereiken komen er nieuwe regels voor projectontwikkelaars en verhuurders. De huurprijs wordt straks gekoppeld aan een minimale woonoppervlakte.

Het is een probleem voor veel starters: geen hypotheek kunnen krijgen, laat staan een betaalbare sociale huurwoning. De enige optie die dan nog overblijft is de vrije huursector, waar de verhuurder kan vragen wat hij zelf wil. Een doorn in het oog van de gemeente Utrecht.

Daarom komen er nieuwe regels voor woningen die tussen 710 en 950 euro per maand kosten. Daarmee moet worden voorkomen dat projectontwikkelaars hoge huren vragen voor kleine appartementen of studio's.

Minimaal 50 m2

Een woning van 710 euro moet straks minimaal 50 m2 groot zijn. Dit loopt op tot 950 euro voor huizen met een woonoppervlakte van 80 m2. De gemeente maakt wel een uitzondering voor de populaire binnenstad en het gebied daaromheen. Daar mag een woning van 710 euro niet kleiner zijn dan 40 m2 en een woning van 950 euro niet kleiner dan 60 m2.

Thumbnail

Blok-woningen

Utrecht gaat daarmee in tegen de zogenoemde Blok-woningen, een idee van minister voor wonen Stef Blok. Dat zijn woningen tot zo'n veertig vierkante meter die boven de sociale huurgrens mogen vallen, en dus duurder zijn dan 710 euro. Normaal vallen deze kleine huizen in de sociale huur, maar als ze in aantrekkelijke gebieden liggen (Amsterdam, Utrecht) mogen verhuurders deze woningen buiten de liberalisatiegrens zetten en er dus meer huur voor vragen.

Het idee achter de Blok-woningen is dat als verhuurders meer kunnen verdienen, er meer middenhuur wordt gebouwd. Maar dat daar misbruik van gemaakt wordt, blijkt wel bij appartementencomplex North Orleans in Amsterdam. De piepkleine appartementen (30 m2) worden voor meer dan duizend euro verhuurd.

Veel belangstelling

Dat ziet de gemeente Utrecht dus niet zitten. Toch zijn ze niet bang dat projectontwikkelaars en investeerders hierdoor afhaken. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er veel belangstelling onder ontwikkelaars om nieuwe appartementencomplexen te realiseren, zelfs als er geen exorbitante huren gevraagd kunnen worden.

De gemeenteraad moet het voorstel wel nog goedkeuren.

Huurwoning in de vrije sector? Check toch of je recht hebt op een huurverlaging!

De prijs van een huurwoning is afhankelijk van het aantal punten dat de woning waard is. Hoe groter, moderner en beter gesitueerd, hoe hoger het aantal punten. En dus hoe hoger de huur. Echter, dit geldt alleen voor sociale huurwoningen. Toch ben je als huurder in de vrije sector niet helemaal overgeleverd aan de grillen van de vrije markt.

Check als je net de sleutel van je nieuwe huis hebt gekeken bij de Huurcommissie of het bedrag dat je maandelijks betaalt wel redelijk is. Je hebt zes maanden de tijd voor deze Toets Aanvangshuurprijs. Alleen als blijkt dat je woning een sociale huurwoning hoort te zijn, heb je recht op een huurverlaging.

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen